"Dünya bor pazarının fiyatını biz belirliyoruz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BALIKESİR - Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürü Recep Şekerci, dünyadaki bor rezervinin 4 milyar ton olduğunu ve bunun yüzde 72'sinin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, "Dünya bor pazarının fiyatını biz belirliyoruz" dedi.
 
Şekerci, işletmede düzenlenen değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bor madeninde rezerv miktarı bakımından dünyada ilk sırada yer aldığını bildirdi.
 
Tüm dünyada tüketilen bor miktarının yıllık 4 milyon ton olduğu bilgisini veren Şekerci, şöyle devam etti:
 
"Dünyadaki bor rezervi 4 milyar ton ve bunun yüzde 72'si Türkiye'de. Biz bir gram dahi üretmesek bütün dünyaya yetecek kaç yıllık bor rezervi var? Bizim dışımızda dünyada yaklaşık 300 yıl yetecek bor vardır. Borun en fazla kullanıldığı alanlar ne? Cam, seramik ve izolasyon gibi sektörlerde fiyatı artırırsanız bunlar borsuz üretilmeye başlanır. Dolayısıyla çok iyi bir strateji yürütmeliyiz. Dünya bor pazarının fiyatını biz belirliyoruz. Bor madenini, Amerikalılar depoluyormuş. Yok öyle bir şey. Depolasaydı biz her yıl 5-6 milyon ton satardık. 2 milyon ton rafine satıyoruz. Ham madde satışımız falan yok."
 
"Yoğun bir yatırım süreci içindeyiz"
Şekerci, Bandırma Bor ve Asit Fabrikalarının, bor madenlerini işleyip rafine ürünler elde etmek amacıyla 1964 yılında kurulduğunu ve üretim faaliyetlerinin, 1967'den bu yana giderek artan kapasitelerle sürdürüldüğünü söyledi.
İşletmenin 2007'de 180 bin ton olan rafine bor ürünleri üretiminin, 2012'de yüzde 63 artışla 293 bin tona yükseldiğine dikkati çeken Şekerci, şöyle konuştu:
"2013 yılı hedefimiz, rafine bor üretimini 372 bin tona çıkarıp toplam 378 milyon lira satış hasılatı gerçekleştirmek. İşletme Müdürlüğü görevine başladığım 2007 yılında, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları 17 milyon lira zarar ederken 2012'de 90 milyon lira karla kapatmıştır. Bu hedefler doğrultusunda ana faaliyet alanımız olan bor sektöründeki pazar payını artırmak için ürün portföyünde çeşitliliği ve üretim kapasitesini artırmaya yönelik yoğun bir yatırım süreci içindeyiz."
Şekerci, bin 338 kişiye istihdam sağladıklarını ifade ederek, işletme faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli malzeme ve hizmetlerin büyük bölümünü çevredeki esnaftan karşılayıp bölge sanayisi ve ticaretine katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.
Daha sonra, gazetecilerle fabrikanın bölümlerini gezen Şekerci, onlara tesis hakkında bilgi verdi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir