"Elimizdeki kaynak KOBİ'lere destek olacak"

Çağlayan, KOSGEB Kanunda yapılacak değişiklikle imalatçı dışında esnaf, sanatkar, hizmet sektörünün de ellerindeki paketten yararlanacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 yılı sona ermeden elde kalan kaynakların KOBİ, esnaf, sanatkar ve hizmet sektörüne kredi olarak kullandıracaklarını söyledi.  

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2009 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çağlayan, sanayiyi, üretimi, ihracatı kitaplardan, gazetelerden, televizyonlardan öğrenmediğini belirterek, ''Ben bu işe 27 yıl önce çırak olarak başladım. Hayatımın her döneminde gördüğüm, bildiğim doğru neyse onu söyledim. Ben de zaman zaman siyaset yapabilirim. Ama ekonomi konusunda kendi çerçevemden ne gördüysem onu söylerim. Göbeğine kadar taşın altında beli olan bir arkadaşınızım. Bu konuda benden başka bir şey duymazsınız'' dedi.

Türkiye'de olmayan ve yapılmayan şeylerin yapılmaya başlandığını anlatan Çağlayan, ''Girişimci Bilgi Sistemi'' sayesinde; 2 milyon 10 bin 377 mükellefin aktiflerini, aktiflerini nasıl finanse ettiğini, bunların borçlarını, hangi sektörde ne kadar katma değer elde edildiğini, sektörlerin karını ve işletmelerin yarattığı katma değeri gördüğünü anlattı. Çağlayan, ''Türk özel sektörünün 1,5 trilyon YTL'lik aktifi var. Bunun 655 milyarı öz sermaye olarak geçiyor. Geri kalan kısmı pasifte borçlu olarak gözüküyor'' bilgisini verdi.

Teşvik sistemi değişecek

Teşvik Yasasına dönük eleştirilere de yanıt veren Çağlayan, şöyle konuştu:

''Eski teşvik sistemi, haksız rekabet yarattı. Bunlar söyleniyor. Ama şimdi bunu bir kenara bırakıyoruz, elimizde önümüzü görebileceğimiz bir radar var, bir veri var. Geçmişte teşvik sistemi iyi çalışmıyordu. Çünkü sektörel analizlerimiz, verilerimiz yoktu. Şimdi bunu yaptık. Bu yıl sonuna kadar yapacağımız düzenlemeyle, tüm kurumları ortak bir veri havuzuna aktaracağız. Türkiye'de kaç sektör olduğunu sorsam, belki bin dersiniz. Şu anda 3 bin 800 sektör var. Pazartesi günü Bakanlar Kurulundan sonra, Ekonomik Koordinasyon Kuruluna, 20 sektörün rekabet gücü analizlerini sunuyoruz. Bu yıl sonuna kadar sektörel, bölgesel ve proje bazlı bir teşvik sistemine geçilmesi üzerine çalışmamız devam ediyor.  Fotoğrafın tamamını ortaya koyan bir veri sistemi şimdi elimizde. Şimdi teşvik sistemini buna göre yapıyoruz. Teşvik sisteminin dört dörtlük olması için gayret sarf edeceğiz.''

Çağlayan, 2007 sonu itibariyle özel sektörün borcunun 18 milyar YTL olduğunu belirterek, buna karşılık alacağının da olduğunu kaydetti.

Esnaf ve sanatkara yeni bir paket

Kredi kartlarıyla ilgili olarak Tüketici Yasasında değişikliğe gidileceğini anlatan Çağlayan, kendisine zorla gönderilmiş kredi kartından tüketicinin internet ve telefon yoluyla vazgeçebileceği bir sistemi uygulayacaklarını söyledi. Çağlayan, Ekim ayı itibariyle 1 milyon kredi kartının iptal edildiğini belirterek, bankaların bu keyfiyetine imkan verilmeyeceğini belirtti.

Verdikleri kredilerin sıfır faizli olduğunu, yalnızca masrafının alındığına dikkati çeken Çağlayan, ''Esnaf ve sanatkara yönelik sıfır faizli kredi, önümüzdeki bir hafta içinde olacak. Elimizde kalan kaynağımız neyse onu son damlasına kadar kullanmaya çalışıyoruz. Hizmet sektörü de bu krediden yararlanacak. Bankalarla anlaşma yaparak KOSGEB'e talimat verdim'' dedi.

Çağlayan, konuşmasının ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, daha önce bu krediden sadece imalatçıların yararlandığını, KOSGEB Kanunda yapılacak değişiklikle imalatçı dışında esnaf, sanatkar, hizmet sektörünün de yararlanacağını ifade etti. Çağlayan, ''Elimizde bir kaynak var. Bunun son kuruşuna kadar kullandıracağız. Bu, KOBİ'lere, esnaf, sanatkara yeni bir destek paketi olacak. Esnafın bir araya gelerek kullanmasını da öngören bir şey olacak'' dedi.