"Emeğin başkenti emeklilerin oldu"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, Zonguldak'ın yüzde 24,36'lık emekli oranıyla birinci olduğunu belirterek, ilin emeğin değil, emeklinin başkenti haline geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Ergün,  Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığının Danışma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Batı Karadeniz'in yıllardır kan kaybettiğini, bunun durdurulması gerektiğini söyledi. 

Bugünkü kayıtlara göre Türkiye'de 75 milyon 627 bin 384 kişinin yaşadığını ifade eden Ergün, şöyle konuştu: 

"Ülkemizde 18 milyon 890 bin 108 kişi çalışma hayatına devam ediyor. 10 milyon 471 bin 966 kişi de emeklidir. Bu rakamlar doğum, ölüm, çalışma hayatına girmek ve çıkmakla her gün değişebilmektedir. Yüzde oranlarına bakıp Türkiye'nin en büyük nüfuslu şehri İstanbul'u örnek verelim. İstanbul'un 4 milyon 677 bin 671 çalışanı, 2 milyon 32 bin 388 emeklisi var. Oranı ise yüzde 14, 67'dir. Emeğimizin başkenti Zonguldak'a bakacak olursak, 606 bin 527 nüfusu var. 119 bin 370 işçi, memur ve esnaf çalışanı bulunmaktadır. 147 bin 760 emeklisi var. İlimiz yüzde 24,36'yla Türkiye birincisidir. Zonguldak emeğin değil, emeklinin başkenti olmuştur. Şehrin ne kadar kan kaybettiği resmi rakamlarda gözüküyor. 

Bu tablo, Batı Karadeniz'in çok hızlı göç veren, iş gücünü kaybeden ve mutlaka tedbir alınarak kurtarılması gereken bir bölge olduğunu gösteriyor." 

Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz ise sandıklarının son bir yılda bankalardaki nakit hareketleri tutarının 122 milyon lira olduğunu belirterek, bunun Zonguldak ekonomisi için çok önemli olduğuna dikkati çekti.  

Sandıklarının hayatiyeti için işverenlerden gelen ana gelir kaynağı aidatlara bağlı kalınmaksızın, kalıcı yatırımlarla uzun vadeli gelir kaynakları oluşturmak zorunda olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Bu kapsamda bu yılın başından itibaren yüksek öğrenim öğrenci yurdu yapımı projesi için gerekli araştırmalar yapılmış, bununla ilgili arsa temini konusu sonuçlandırma noktasına getirilmiştir. Yine bir üniversitemizle yaptığımız ortak çalışmayla gelir amaçlı lisansüstü sertifika eğitim merkezi kurulması çalışmaları da sürdürülmektedir. Mevcut durumda herhangi bir yatırım olmamasına rağmen tasarruf tedbirlerinin yanı sıra kaynakların etkin ve verimli kullanılması yolunda alınan önlemlerle sandığın öz varlıklarındaki büyümesi yüzde 8 olarak gerçekleşmiştir. 

Bu büyüme de üyelere sunulan tüm yardımlara yansıtılmıştır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir