"Endişeliyiz"
Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, hükümetin kıdem tazminatıyla ilgili çalışmalardan endişeli olduklarını belirtti.
ANKARA - Ahmet Kaya, kıdem tazminatı ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamasında, hükümetin kıdem tazminatıyla ilgili çalışmalarında, işveren tarafının tam olarak temsil edilmediğini, bunun da tek taraflı bir düzenlemeye yol açtığını iddia etti.
Geçmiş yıllarda yasalaşan Sendika ve İş Güvenliği Kanunu'nun da benzer şekilde düzenlendiğini savunan Kaya, ekonominin lokomotifi olan sanayiciye kulak verilmesi gerektiğini belirtti.
Kaya, kıdem tazminatı sisteminde değişiklik yapılmasıyla ilgili çalışmalarda, işveren tarafının tam olarak temsil edilemediğini öne sürerek, "Sanayiciler olarak korkumuz, kıdem tazminatı konusunda da işveren tarafının gereği kadar temsil edilmemesi nedeniyle işveren aleyhine, mevcut kıdem tazminatı mevzuatından daha ağır düzenlemeler yapılmasıdır. Düzenlemeler, daha önce yapılan Sendikalar Kanunu'nda olduğu gibi işverene birtakım yükler getirecek" ifadelerini kullandı.
"İhbar tazminatı kaldırılmalı"
Kıdem tazminatı ile birlikte ihbar tazminatını da düzenlemek gerektiğine dikkati çeken Kaya, işini kaybeden çalışana işsizlik fonundan ödeme yapıldığını dolayısıyla ihbar tazminatının görevini işsizlik fonunun yaptığını ve ihbar tazminatının kaldırılması gerektiğini savundu.
Kaya, açıklamasında, işverenin mağdur edilmemesi için yakın zamanda hükümet yetkililerine sunmayı planladıkları 11 maddelik öneriye de yer verdi. Söz konusu maddelerden bazıları şöyle:
"- Kıdem tazminatı fonu kurulmasına ilişkin tasarıyla ilgili mutlaka sanayi odaları, 500'den fazla işçi çalıştıran işverenlerden oluşan kurulun görüşü alınmalı ve sendikalar, sosyal taraflar ve diğer meslek örgütleriyle görüşülmeli, itiraz ve eleştiriler dikkate alınmalı.
- Kıdem tazminatı fonu işverenlerinde katıldığı bir kurul tarafından bağımsız olarak yönetilmeli ve özerk olmalı. Bu şekilde yönetilmesi halinde mağduriyetlerin önüne geçilmiş olacak.
- Mevcut mevzuatta da belirtilen, iş yerinde 1 yıldan daha az çalışan işçiye kıdem tazminatı verilmemeli, fon hesaplarında biriktirilmeli.
- İşverenler, daha önce kıdemini düşünüp ayrılamayan nitelikli işçileri işyerinde tutmakta zorlanacaklar. Mevcut taslak hırsızlık yapana dahi kıdem tazminatı ödenmesine müsaade etmektedir. Bu tür işçiler ancak haklı sebeplerle işyerinde ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatı alabilmeli. Aksi takdirde işveren, yeni iş güvenliği yasası gereği yetiştirmek için eğitim masrafı yaptığı, yetişmiş işçisini çok kolay kaybedebilecek, kısa süreli işe giriş çıkışlar maliyeti yükseltecek."