"Enflasyon kademeli olarak düşebilir"
Merkez Bankası, petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde, enflasyonun kademeli olarak düşmeye devam etmesinin beklendiğini bildirdi
ANKARA - Merkez Bankası'nın "Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri" başlıklı açıklamasında, TÜİK'in dün açıkladığı enflasyon rakamları değerlendirildi.
Merkez Bankası'na göre, işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artış oranı beklendiği gibi gerilemeye başlarken, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme devam etti.
Petrol fiyatlarındaki düşüşler akaryakıt fiyatlarını olumlu etkilerken doğal gaz ve su fiyatlarındaki artışlar enerji grubunun yıllık enflasyonundaki gerilemeyi geciktirdi.
Gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkısı Ağustos ayında 7,69 puana geriledi. Kiranın yıllık artış oranındaki istikrarlı yavaşlama sürerken, arz yönlü şokların gecikmeli etkileri, ulaştırma ve yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti.
Özel kapsamlı göstergelerden H ve I'nın enflasyonlarında baz etkisi nedeniyle artış gözlense de mevsimsellikten arındırılmış rakamlar, temel eğilimin aşağı yönlü olduğuna işaret ediyor. Petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşmeye devam etmesi bekleniyor.
Merkez Bankasına göre, gıda ve enerji fiyatlarının yemek ve ulaştırma hizmetleri fiyatları üzerindeki olumsuz etkileri geçtiğimiz aylara kıyasla yavaşlama gösterdi. Haberleşme hizmetleri yıllık enflasyonu ise gerek baz etkisi gerekse sabit telefon görüşme ücretlerindeki artışlar sonucu 4 puan yükselerek yüzde 7,44 olarak gerçekleşirken, bu, hizmet yıllık enflasyonunun Ağustos ayındaki artışının temel belirleyicisi oldu. Diğer taraftan kiranın yıllık enflasyonu istikrarlı düşüş eğilimini sürdürdü.
Enerji fiyatları, akaryakıt ürünleri fiyatlarındaki yüksek oranlı gerilemeye rağmen doğal gaz, şebeke suyu ve katı yakıtlar fiyatlarındaki artışların etkisiyle Ağustos ayında yüzde 0,47 oranında arttı ve böylece yıllık enerji enflasyonu yüzde 27,38'e yükseldi.