"Enflasyon tüketicinin bütçesinde daha fazla"

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, "İlan edilen rakamlar, gerçekte tüketicinin bütçesine yansıyandan çok farklı. Hane halkı bütçesindeki enflasyon bunun çok üstünde" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) 2013'te yüzde 7,40, Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) yüzde 6,97 olduğunu, aralık 2013'te ise aylık bazda TÜFE'nin yüzde 0,46, ÜFE'nin yüzde 1,11 arttığını belirtti. 

İlan edilen rakamların gerçekte tüketicinin bütçesine yansıyandan çok farklı olduğunu iddia eden Ağaoğlu, "Hane halkı bütçesindeki enflasyon bunun çok üstünde" diye konuştu.

Yeni yılda motorine yapılan 9 kuruşluk zammın sebzeden meyveye, ekmekten, ulaşıma kadar her türlü ürün ve hizmette fiyat artışına neden olabileceğini savunan Ağaoğlu, "Son günlerde dövizde meydana gelen artış nedeniyle ürün ve hizmetlerde asgari ücrette 6 ay için yapılmış 43 liralık zam daha çalışanın eline değmeden eriyip gitmiştir" ifadesini kullandı. 

Ağaoğlu, otomotiv, tütün ve alkollü mamuller ile cep telefonu tesisinde özel tüketim vergilerinin artırılmasının hane halkı bütçesini olumsuz etkilediğine işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Açıklanan tabloda aralık ayında alkollü içecek ve tütün mamullerinde düşüş olduğu ifade edilmesine rağmen tüketiciler bu tür ürünlerde herhangi bir indirime rastlayamamıştır. Sadece ÖTV'ye yapılan artış, en mütevazi otomobilde 2 bin lira, lüks araçlarda ise 20 bin liraya varan fiyat artışına neden olmuştur.  Gerek kredi kartı gerekse tüketici kredilerinde borçlanma imkanını kısıtlayan düzenlemeler, 1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe girecek olduğundan tüm dar gelirli tüketicileri zor günler beklemektedir. O yüzden tüketiciler, gelir düzeyini aşacak borçlanmalardan kaçınmalı, zorunlu temel ihtiyaçları dışındaki harcamalardan uzak durmalıdır."