"Esnaf için çok önemli paket açıklayacağız"

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, MEB ile TESK Yaygın Mesleki Eğitim İşbirliği protokolü MEB'de düzenlenen törenle imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Esnaf ve sanatkarlarımız için yeni sisteme adaptasyon sağlayacak, yapısal değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek çok önemli bir paket ve proje modelini inşallah önümüzdeki günlerde açıklayacağız" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yaygın Mesleki Eğitim İşbirliği protokolü MEB'de düzenlenen törenle imzalandı.

Törenin açılışında bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, hükümet olarak yaptıkları en son düzenlemeyle esnaf ve sanatkara kullandırılan kredi faizinin yüzde 12'ye indirildiğini hatırlatarak, bunun cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu kaydetti. Merkez Bankası'nın da kısa bir süre önce 2 puanlık faiz indirimi yaptığını hatırlatan Çağlayan, "Önümüzdeki günlerde de faizleri ıskalamadan düşürmeye devam edeceği bir ortamda ümit ediyorum ki esnaf ve sanatkara belkide yüzde 10'un altında bir faizle kredi kullanma imkanı sağlandı" dedi.

KOSGEB kanununda yaptıkları değişikliğin dün TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonu'ndan geçtiğini ve genel kurula ineceğini anımsatan Çağlayan, değişikliğin 10-15 gün içinde yasallaşmasını umduğunu kaydetti. Çağlayan, yapılan değişiklikle imalat sektörünün yanı sıra bundan sonra ticaret ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların da KOSGEB kredilerinden yararlanma imkanına kavuşacağını bildirdi.

Konuşmasında esnaf ve sanatkar için yaptıkları düzenlemeleri de anlatan Bakan Çağlayan, Esnaf ve Sanatkar Değişim, Dönüşüm, Destek Eylem Planı hazırladıklarını söyledi. TESK, oda başkanları, birlik ve federasyon başkanlarıyla esnaf ve sanatkarın durumunu masaya yatırdıklarını anlatan Çağlayan, bunun sonucunda kısa, orta ve uzun vadeli bir program hazırladıklarını ifade etti. Çağlayan şunları kaydetti:

"Paketi önümüzdeki günlerde açıklayacağız"

"Bu programımızı öncelikle Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda arkadaşlarımızda görüştük. Üzerinde gerekli değişiklikleri yaptık. Bu değişikliklerle birlikte esnaf ve sanatkarlarımız için yeni sisteme adaptasyon sağlayacak yapısal değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek çok önemli bir paket ve proje modelini inşallah önümüzdeki günlerde açıklayacağız.

Bu proje ve pakette idari, hukuki, mali birçok problem ele alınıyor. Mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar gideriliyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın Avrupa Birliği fonları başta olmak üzere birçok fondan yararlanmasını sağlayacak yeni bir danışmanlık ve yardımlaşma sistemi getirilirken diğer taraftan esnaf ve sanatkarımız için yenilikçiliğe, araştırma, geliştirme, bilgi ve teknoloji dayanışmasına ilişkin önemli düzenlemeleri içeriyor. Bakanlığıma bağlı Milli Prodüktive Merkezi başta olmak üzere KOSGEB, bütün kurum ve kuruluşlarımız bu projeye destek verecek. Milli Eğitim Bakanlığı'mızın alanına giren birçok yerler var. Bu çerçevede esnaf ve sanatkarımıza hak ettiği desteği teknik ve mevzuat anlamında her türlü desteği vereceğiz."

Esnaf ve sanatkarın kendisini yenilemesi gerektiğini belirten Çağlayan, Türkiye'de şu an itibariyle 1 milyon 912 bin esnaf ve sanatkar bulunduğunu söyledi. İşletmelerin açılıp kapanabileceğini belirten Çağlayan Türkiye'de her yeni kurulan 100 şirkete karşılık 70 kapanan işletme bulunduğunu bildirdi.