"Et ihtiyacı için ithalata gerek yok"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ithalat yapılmadan da ülkenin et ihtiyacının karşılanabileceğini, üretim rakamlarının da bunu teyit ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "TZOB olarak ithalat yapılmadan da bu ülkenin et ihtiyacının karşılanacağına inanıyoruz. Zaten üretim rakamları da bunu teyit ediyor" dedi. Bayraktar, yazılı açıklamasında, 2012 yılında 915 bin 845 ton olan kırmızı et üretiminin, 2013 yılında 996 bin 125 tona yükseldiğini kaydetti. Kırmızı et üretimindeki esas artışın sığır etinden sağlandığını belirten Bayraktar, manda eti üretiminde büyük düşüş olduğunu, koyun eti üretiminin 2013 yılındaki artışa rağmen, 2011 yılı rakamının altında kaldığını ifade etti. 

Sığır eti üretimin toplam kırmızı et üretiminin yüzde 87,27'sini karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Kırmızı et üretiminin yüzde 87,27'sini sığır eti, yüzde 10,33'ünü koyun eti oluşturdu. 2011 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 83'ü sığır etinden oluşuyordu. Bu oran 2012 yılında yüzde 87,28'e çıktı. 2013 yılında da yüzde 87,27 ile bu oranı korudu. Geçen yıldaki artışın nedeni, 2012 yılının sonunda gümrük vergilerinin yükseltilmesi dolayısıyla ithalatın durarak, ülkeye ürün girişinin engellenmiş olmasıdır. Doğru olan bu karar, üreticilerimize nefes aldırmıştır. 

Üreticiler, ithalattan kolay para kazanmak isteyenlerin piyasayı tedirgin edici ithalat söylemlerini bırakmaları halinde daha rahat üretim yapabilecekler, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte vatandaşların ihtiyacını rahatça karşılayabileceklerdir. TZOB olarak ithalat yapılmadan da bu ülkenin et ihtiyacının karşılanacağına inanıyoruz. Zaten üretim rakamları da bunu teyit ediyor. Bunun aksini iddia edenler, gerekçelerini kamuoyuna açıklamak zorundadırlar." 

"Ette yaşanan her türlü krizin temelinde sütteki istikrarsızlık yatıyor" 

Et sektöründe yaşanan her türlü krizin temelinde süt piyasasındaki istikrarsızlığın yattığını savunan Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Düşük süt fiyatları nedeniyle damızlık hayvanlar kasaba gidince milyarlarca dolarlık besilik, kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithal etmek, yurt dışından damızlık hayvan satın almak, hayvancılığın eski hale gelmesi ve işletmelerin yeniden kurulabilmesi için sıfır faizli krediler vermek gerekmektedir. Bunların hepsi, devlete ve hazineye yük demektir. Ette ithalatçı olmak istemiyorsak süt fiyatlarında istikrarı sağlamamız, bunun için de Et ve Süt Kurumu'nu faaliyete geçirmemiz şarttır. Bugün süt fiyatlarının üretimi sürdürülemez kıldığı aşikardır. Eğer çiğ süt fiyatları böyle devam edecek olursa, 2008 yılında yaşanan süreç tekrar yaşanabilir. Beklentimiz; ithalat söylemlerine bir an önce son verilmesi, ithalatın kesinlikle tekrar açılmaması, çiğ süt fiyatlarının hayvancılığın geleceği açısından sürdürülebilir seviyelere getirilmesi gerekir." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir