"Firmalar bilgi teknolojilerini sanal ortama taşıyacak"
HP'nin 17 ülkeden 501 CIO ile gerçekleştirdiği araştırmasına göre firmalar, 2011 yılında bilgi teknolojilerinin yarısını sanal ortama taşıyacak
İSTANBUL - HP'nin kurumsal bilgi teknolojileri yöneticileri (CIO) araştırmasında, 2011 yılında firmaların, bilgi teknolojileri ortamlarının yarısını sanal ortama taşıyacağını ortaya koyduğu belirtildi.
HP'nin 17 ülkeden 501 CIO ile gerçekleştirdiği araştırma, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.
Colesman Parkes Research firması tarafından HP için gerçekleştirilen araştırmada, yüksek orandaki sanallaştırma tercihinin arkasında maliyetlerin düşmesi, erişebilirliğin, iş sürekliliğinin, esnekliğin ve hizmet kalitesinin artması gibi etkenler olduğu ifade edildi.
Sanallaştırmanın en çok uygulandığı alanların yüzde 73 ile sunucular ve yüzde 47 ile veri depolama olarak sıralandığı belirtilen araştırmada, sanallaştırma açısından yatırım getirisini ölçme yöntemlerinde öne çıkan unsurların başında hizmet kalitesi ve BT maliyetlerinin düşmesinin geldiği, bunları sanallaştırma sayesinde elde edilen hız, kullanıcı memnuniyeti ve veri merkezi gereksiniminin azalmasının izlediği kaydedildi.
Araştırmada, iş dünyasının yüzde 73'ünün sanallaştırmayı stratejik bir uygulama olarak görürken, yüzde 55'lik bir kesiminin sadece bir teknoloji aracı, yüzde 45'inin de iş aracı olarak gördüğü ifade edildi.
501 CIO'nun sanallaştırma konusundaki kaygılarının altyapı (yüzde 55) ve kapasite planlaması (yüzde 52) çerçevesinde yoğunlaştığı kaydedilen araştırmada, 2011 yılında firmaların, bilgi teknolojileri ortamlarının yarısını sanal ortama taşıyacağını ortaya koyduğu belirtildi.
Araştırmada, "HP'nin bu doğrultuda firmalara sunduğu sanallaştırma çözümleri, uygulamaların ve kurumsal hizmetlerin nerede ve nasıl barındırıldığı, iletişim ağına nasıl dahil edildiği ya da yönetildiği fark etmeksizin iyi performans göstermelerini sağlıyor" denildi.
Sanallaştırma teknolojilerinin müşterilere, maliyetlerin azalmasını, kurumsal büyümenin hızlanmasını ve risklerin hafiflemesini sağladığı kaydedildi.
Araştırmanın açıklandığı basın toplantısında konuşan HP Türkiye Kurumsal Sunucu ve Veri Depolama Grup Müdürü Levend İskit, sanallaştırmanın BT'yi dönüştürmede önemli bir adım olduğunu belirterek, "Sanallaştırmayı doğru yapmak, karışık fiziksel ve sanal ortamları başarıyla yönetmek ve otomatikleştirmek demektir. HP, sanallaştırılmış ortamlar için sektörün en kapsamlı portföyünü sunuyor. Buna uygulamalar, operasyon yönetimi, altyapı ve istemci mimarileri de dahil" şeklinde konuştu.
HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu Ülke Kategori Grup Müdürü Ertuğ Ayık da HP olarak, istemci mimarilerini müşterinin bakış açısıyla yeniden ele aldıklarını, müşterilerin artırılmış yönetilebilirlik, güvenlik ve esneklik ihtiyaçlarını karşılayan istemci sanallaştırma çözümleri geliştirdiklerini, bugünkü duyurularıyla birlikte entegre istemci sanallaştırma portföylerini daha da genişlettiklerini, müşterileri açısından uygulama, operasyon ve bakım sürecini kolaylaştırdıklarını anlattı.