"Hedefimiz Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak koridorları açmak"

Bakan Yıldırım, çeşitli inceleme ve açılışlar için geldiği Ordu'da Vali Ali Kaban'ı ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ORDU - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bundan sonraki öncelikli hedefimiz, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak kuzey-güney koridorlarını açmak. Bu koridorların en önemlisi de Ordu'da başlıyor" dedi.

Bakan Yıldırım, çeşitli inceleme ve açılışlar için geldiği Ordu'da Vali Ali Kaban'ı ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, OR-Gİ Havalanı ile ilgili sorular üzerine, OR-Gİ Havaalanı'nın orta ve uzun vadede düşünülebilecek bir proje olduğunu söyledi.

İki yıl önce de aynı şeyi belirttiğini ve bu düşüncesinde bir değişiklik olmadığını ifade eden Bakan Yıldırım, Giresun ve Ordu Valilerinin bu projenin gerçekleşmesine yönelik başlattıkları etüt ve fizibilite çalışması olduğunu hatırlattı.

Projenin kısa dönemde kamu kaynaklarıyla yapılmasının mümkün olmadığını ifade eden Yıldırım, "Biz bu projeyi devlet bütçesinden yapmaya kalkarsak, bu, uzun vadede ancak gündeme gelir. Ancak uluslararası yatırımcıları devreye sokmak suretiyle Antalya'da, İzmir'de, İstanbul'da, Dalaman'da yaptığımız gibi yap-işlet-devret sistemini çalıştırdığımız zaman daha kısa sürede gerçekleşebilir. Biz de Bakanlık olarak buna sıcak bakıyoruz" diye konuştu.

Karadeniz-Akdeniz yolu

Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak yolun yaklaşık bir buçuk asırdan beri ülke gündeminde olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, Ordu'da Dereyolu olarak adlandırılan yolun, sadece Karadeniz'i Akdeniz'e bağlamayacağını aynı zamanda 5 vilayeti de birbirine bağlayacağını vurguladı.

Karayollarında bu güne kadar hep doğu-batı koridorlarında çalıştıklarını, bunları kısmen tamamladıklarını anlatan Yıldırım, "Çok az bir şey kuzey petekte kaldı. 2 yıl içerisinde de bunu bitireceğiz" dedi.

Ağırlıklı olarak Amasya-Suşehri-Reşadiye arasında tüm ihaleleri yaptıklarını bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bundan sonraki öncelikli hedefimiz, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak Kuzey-Güney koridorlarını açmak. Bu koridorların en önemlisi de Ordu'da başlayıp, Osmaniye'ye kadar devam eden 653 kilometrelik, 600 kilometre civarındaki Karadeniz-Akdeniz Yolu'dur. Bunda da 14 kesim halinde çalışmalar sürdürülüyor ve bu, bizim önümüzdeki birkaç yıl içinde en öncelikli projelerimizden bir tanesidir."

Ordu ve çevreyolu projesi

Ordu'ya çevre yolu yapılmasıyla ilgili öncelikleri olmadığını söyleyen Bakan Yıldırım, "Şu anda Ünye Çevre Yolu ile ilgili çalışmalarımız var. 13 kilometredir. 125 trilyondur. Kaynakları yerli yerinde. Öncelikleri olmazsa olmaz ihtiyaçlarımızı dikkate alarak kullanmak mecburiyetindeyiz" dedi.

"Onu da yaparız, bunu da yaparız, merak etmeyin" siyasetinin artık geride kaldığını ifade eden Bakan Yıldırım, yapılabilecek olanın konuşulması gerektiğini söyledi.

Bakan Yıldırım, Ordu'da çevre yolundan önce, Ordu'nun 19 ilçesinin merkeze nasıl daha iyi standartlarda yollarla bağlanacağı üzerinde durduklarını söyledi.

Bakan Yıldırım, ziyaretin ardından Ulubey ilçesinde Akdeniz-Karadeniz yolunun bölünmüş yol olarak devam eden kısmındaki çalışmaları inceledi.