"İhracatçı ve ithalatçı malının nerede olduğunu görebilecek"

Gümrük işlemlerinin tamamını elektronik ortama aktaracaklarını belirten Bakan Tüfenkçi, 2 yıl içinde ihracatçı ve ithalatçının malının nerede olduğunu ofisinden takip edebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA-Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin kahvaltılı sohbet toplantısına konuk olan Gümrük ve Ticaret Bakanı  Bülent Tüfenkçi, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için gümrüklerde maliyetin azaltılıp, işlem sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyledi. Gümrük işlemlerinin tamamını elektronik ortama aktaracaklarını belirten Tüfenkçi, 2 yıl içinde ihracatçı ve ithalatçının malının nerede olduğunu ofisinden takip edebileceği sistemin kurulacağını bildirdi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda bakanlığın 2015 yılı faaliyetleri ile geleceğe dönük planlarını anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ihracatçının yarı mamul malları ithal ederek ihracat gerçekleştirdiğini, bu yüzden gümrük işlemlerinin hızlandırılmasının şart olduğunu söyledi.

Göreve gelir gelmez ilk talimatının bu yönde olduğunu ifade eden Bülent Tüfenkçi, gümrük işlemlerinin tamamının elektronik ortama aktarılacağını belirterek, “Önümüzdeki 2 yıl içinde gerek ihracatçı, gerekse ithalatçı malının nerede, hangi aşamada olduğunu artık ofisinde oturduğu yerden görebilecek ve takibini yapabilecek” diye konuştu.

İhracat ve ithalatın kolaylaştırılması sırasında gümrüklerin yol geçen hanına dönüştürülmeyeceğine dikkat çeken Tüfenkçi, devlet mekanizmalarının zinciri yavaşlatma yerine hızlandıran bir konuma gelmesi gerektiğini bildirdi.

2014 yılında gümrüklerde 1 milyar 585 milyon lira, bu yıl 11 ayda ise 2 milyar 359 milyon liralık kaçak mal yakaladıklarını kaydeden Bakan Tüfenkçi, “11 aylık dönemde 585 milyon liralık makine-yedek parça, 777 milyon liralık akaryakıt, 158 milyon liralık tekstil, 172 milyon liralık uyuşturucu, 98 milyon liralık sigara ve 569 milyon liralık diğer ürünler yakalandı” dedi.

Yakalanan makine sayısındaki artışın üretim tesisini Türkiye’ye taşımak isteyen Suriyeli işadamlarının üretim araçlarını kaçak yollardan sokmaya çalışmasından kaynaklandığını ifade eden Tüfenkçi, 

“Normalde makine ve ekipmanlarının fabrikalar ve atölyeler tarafından getirildiğinde kullanımı zor vergilendirilmesi üretilmesi bir zincir içerisinde. Küçük parçalar olmadığı için yurda sokulmak da zor. Tekstil ve torna makinaları. Suriye’deki iç savaştan dolayı sadece normal vatandaş değil, işadamları da oradaki atölyelerini bırakarak geldi. Fabrikalarını yasal olarak taşıyanlar da var. Daha küçük olanlar torna makinasını parçalayarak getirmeye çalışıyor” diye konuştu.

“Kart ücretleriyle ilgili BDDK ve TBB ile görüşüyoruz”

Tüketici hakem heyetlerinin banka kaynaklı başvurular sebebiyle iş yükünün çok arttığına vurgu yapan Bülent Tüfenkçi, “Bununla ilgili çalışmalarımız var. Bankalar Birliği’nin de talebi var. Bizlerde bakanlık olarak görüşüp tüketicilerimizi bu noktada rahatlatacak yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Hakem heyetlerinin üzerindeki yükü almanın bir yolu da kart aidatlarının kurala bağlanması. Biz genel olarak Bankalar Birliği ve BDDK ile konuşarak belli bir noktaya gelmek istiyoruz” dedi. 

Bankaların kart ücreti olmayan ama taksit imkanı da sunan kart çıkarmaları gibi konuların da gündeme geleceğini belirten Tüfenkçi, bunun kanun değişikliği gerektirmesi halinde onu da yapacaklarını anlattı.

Terörden etkilenen esnafa destek

Terör olaylarının Doğu ve Güneydoğu’da ticari hayata büyük darbe vurduğunun altını çizen Bülent Tüfenkçi, daha önce bölgedeki oda ve borsa başkanlarıyla bir araya geldiklerini, Cuma günü(bugün) ise TESK Başkanı Palandöken ile birlikte esnaf odaları ve kooperatif başkanlarıyla görüşeceklerini söyledi. toplantıda, sorunların nasıl çözüleceğine ilişkin görüş alış verişinde bulunulacağını ifade eden Tüfenkçi, “Birinci derecede zarar gören küçük esnaf. Oradaki mahalle bakkalı, kuaför, manifaturacı. Bunların hem zararının karşılanması ve manevi destek yönünde Cuma günkü sahadan gelen bilgilerle harmanlayıp tedbir sonucu ortaya çıkacak” dedi.

Seçim öncesi bölgeye yaptığı ziyaret kapsamında Mardin’de bir esnafın kendisine gelerek, “Devlet benden 10 bin lira vergi alıyor, terör örgütü 150 bin lira istiyor” şikayette bulunduğunu bildirdi. Ticaretin yüzde 20 civarında düştüğü bölgede yatırımların da terör tehdidiyle kaçtığını belirten Tüfenkçi, insanların bir an önce terörün bitirilmesini istediğini söyledi.

“Rusya’ya ihracat yeniden artışa geçti”

Rusya ile yaşanan krize değinen Bülent Tüfenkçi, Türkiye’nin gerilimi tırmandıran taraf olmadığını, Rusya’ya yaptırım da uygulamadığını kaydederek, diyalog kapısının açık bırakılması gerektiğini, krizin çıktığı dönemde gerileyen ihracatın yeniden artışa geçmeye başladığını aktardı. Geri dönen sebze meyve miktarında da azalış olduğunu dile getiren Bülent Tüfenkçi, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi alternatif pazarlar ortaya çıktığı bilgisini verirken, gerilim sürecinin çok fazla devam etmeyeceği öngörüsünde bulundu.

İran’la Ticarette Tır Kuyruğuna Çözüm

Dış ticaretin hızlı ve kolay yapılması için gümrük kapılarında iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Tüfenkçi, Sarp sınır kapısı ve Gürbulak ile ilgili kararlar aldıklarını, İran ile ilgili de karşılıklı görüşerek sınır kapılarındaki yığılmanın önlenmesine çalışacaklarını bildirdi.

Miktarı giderek artan elektronik ticaret konusunda tüketicilerin aldatılmasını önleyecek çalışma da yapacakları bilgisini veren Bülent Tüfenkçi, elektronik ticaret yapan sitelerin ve alışveriş merkezlerinin güvenli damgası almasına yönelik uygulamanın da 2016 yılında hayata geçirileceğini söyledi.