"İhracatçılar değişimi doğru okuyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların, girişimcilerin artık değişimi doğru okuduklarını vurgulayarak, "Ar-Ge'ye yatırım yapıyorlar, inovasyonu ön plana çıkarıyorlar. Artık Anadolu'nun bağrından yeni tasarımlar, yeni markalar doğuyor ve tüm dünyaya yayılıyor" dedi.
 
Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Sabancı Üniversitesi-TÜSİAD Rekabet Forumu (REF) işbirliğiyle 8'incisi düzenlenen "Rekabet Kongresi"nin açılışında konuşan Büyükekşi, evrende değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu belirterek, dünya ekonomisinin de her geçen gün değişim gösterdiğini söyledi.
 
Ekşi, artık iletişim çağında yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Yeni teknolojilerle hız kazanan iletişim, toplumları da insanları da birbirine daha çok yaklaştırıyor. Her türlü bilgi, haber, artık aylar, haftalar, günler, saatler sonra değil, saniyelerle ölçülen bir zaman diliminde dünyanın dört bir yanına ulaşıyor. Bilginin paylaşımı sadece saniyelerle ölçülünce, piyasalar da gelişmelere çabuk cevap veriyor. Paylaşımın hızı, rekabeti de artırdı. Artık piyasalarda çok daha çetin, çok daha sert bir rekabet var. Kıyasıya süren rekabet ortamında bir adım öne çıkmak, değişime ne kadar ayak uydurabildiğimize bağlı. Eğer değişime inanmıyorsanız,değişirmiş gibi yapıp, gerçekte değişmiyorsanız, ne yazık ki bu yeni dünyada başarı şansınız pek yok."
 
"İhracat dünyası, rekabetin en keskin olduğu bir arenadır"
 
Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatçıları olarak, dış pazarlarda yaşadıkları kıyasıya rekabet ortamında değişimin önemini çok iyi kavradıklarını belirterek, "İhracat dünyası, rekabetin en keskin olduğu bir arena. Hataya da, gevşemeye de asla yer yok. Biz bunun farkındayız. İşte bu yüzden rekabetçiliğimizi artırmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu zorlu koşullarda ancak, rekabetçiliğimizi artırarak ayakta kalacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
İhracatın sürdürülebilir bir şekilde sürekli artması için, rekabetçiliğin de sürekli olarak artması gerektiğine dikkati çeken Ekşi, tüm çabalarını bu bilinç çerçevesinde sürdürdüklerini kaydetti.
Büyükekşi, son yıllarda Türkiye'nin, hem ekonomik büyümede hem de ihracatı artırmada büyük bir mesafe kaydettiğine vurgu yaparak, şunları ifade etti:
"Bundan 10 yıl önce kişi başı gelirimiz 2.123 dolardı. 2011 yılında bu rakam 10.469 dolara çıktı. Bundan 10 yıl önce ihracatımız 31 milyar dolardı. 2011 yılında 135 milyar dolara çıktı. Demek ki 10 yılda oldukça büyük mesafe almışız. Geldiğimiz nokta elbette bizi gururlandırıyor. Demek ki doğru işler başarmışız. Devletimiz, sanayicimiz, ihracatçımız, işçimiz doğru şeyler yapmışlar. Ulaştığımız bu noktanın sevincini yaşamak hepimizin hakkı. Ancak bununla yetinmemeliyiz. Çok daha iyisini başarır mıyız? Neden olmasın. Ben, hep birlikte el ele verip, daha iyisini başarabileceğimize inanıyorum.
Bu çerçevede, 2023 yılı için ortaya koyduğumuz büyük hedefler var. 2023 yılında ihracat hedefimizi 500 milyar dolar olarak belirledik. Bu rakam ile dünya mal ticaretinden aldığımız payı ikiye katlamayı hedefliyoruz. 2023 yılında Türkiye'nin 2 trilyon dolar milli gelire ulaşmasını ve dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmesini hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak tabii ki daha rekabetçi bir ekonomi ile mümkün. Türkiye bu konuda olumlu adımlar atıyor. 2012 yılında bu alandaki en önemli gösterge kabul edilen Küresel Rekabetçilik Endeksi'nde 16 sıra birden yükseldik. 144 ülke içinde 43. sıraya yerleştik. Bu son derece sevindirici bir gelişme. Ama gidecek çok daha yolumuz var."
Büyükekşi, rekabet endeksinin alt bileşenlerine bakıldığı zaman ilginç verilerle karşılaşıldığını dile getirerek, "Türkiye bu endeksi oluşturan 12 bileşenin 10'unda ortalamanın üzerinde bir değere sahip. Bu bileşenler arasında ön plana çıkanlar, pazar büyüklüğü, finans piyasalarının gelişmişliği, ürün piyasalarının etkinliği, teknolojik altyapı ve genel altyapı olarak gözleniyor. Türkiye'nin dünya sıralamasında geride kaldığı yerler ise emek piyasalarının gelişmişliği ve inovasyon. Sağlık, temel eğitim, yüksek öğretim ve işbaşında eğitim de geride kaldığımız diğer alanlar" diye konuştu.
Altyapıda önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini belirten Büyükekşi, finans piyasalarının iyi işlediğini, ürün piyasalarının etkin çalıştığını ve makroekonomik istikrarın sağlandığını söyledi.
 
"Rekabet gücünün artırılmasında sektörel yaklaşım çabuk mesafe aldıracaktır"
 
Büyükekşi, eğitimde, işgücünde ve inovasyonda geride olunduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Örneğin, inovasyonda 144 ülke arasında 55'inci sırada yer alıyoruz. Bilimsel araştırma kurumlarının kalitesinde 88'inci sırada. Ar-Ge'de üniversite-sanayi işbirliğinde ise 70'inci sıradayız. İşçi-işveren ilişkilerinde işbirliği, işgücüne kadın katılımı, profesyonel yönetime olan güven gibi konularda da geride kalmışız. Eksikliklerimizi en kısa zamanda tamamlamak bizim en önemli görevimiz olmalı. Sadece bir-iki bileşende geçerli not alarak rekabetçi bir ekonomiye sahip olduğumuzu iddia edemeyiz. Tüm alanlarda rekabetçi bir yapıya kavuşmamız, sürdürülebilir rekabet gücünün en önemli anahtarıdır. Bu yüzden sektörel politikaların da önemli olduğunu düşünüyoruz. Rekabet gücünün artırılmasında sektörel yaklaşım bize daha çabuk mesafe aldıracaktır.
Bu konuyla ilgili olarak, girdi tedarik sisteminden, stratejik sektörlerin teşvik edilmesine kadar Ekonomi Bakanlığı'mızın önemli çalışmaları var. Bu vesileyle, yeni teşvik sistemiyle yatırımlara getirdiği yeni yaklaşım için Ekonomi Bakanımız sayın Zafer Çağlayan'a ihracatçılarımız adına teşekkür ediyoruz."
 
"İnovasyona ve Ar-Ge'ye verilen önemin artırılması gerekir"
 
Büyükekşi, 2023 stratejisinin ortaya koyduğu gerçekler ile ülkenin rekabetçiliği arasında önemli bir paralellik görüldüğüne vurgu yapan Büyükekşi, 2023 İhracat stratejisinin en önemli ayaklarından birisinin inovasyona ve AR-GE'ye verilen önemin arttırılması olduğunu kaydetti.
Bu amaçla çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydeden Büyükekşi, "TİM ve ihracatçı birlikleri olarak tüm sektörlerimizde ARGE Proje Pazarı ve Tasarım Yarışmaları düzenliyoruz. Geleceğin trendlerini,AR-GE, inovasyon ve tasarımın belirlediği bir dünyada yaşıyoruz. Bu gerçeği dilimiz döndüğünce her yerde anlatıyoruz. Bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Yaptığımız etkinliklerde de sürekli bu noktaların altını çiziyoruz" şeklinde konuştu.
 
Düzenleyeceğimiz organizasyonlarla inovasyon uyanışını yaygınlaştıracağız"
 
Büyükekşi,ihracatçıların, girişimcilerin artık değişimi doğru okuduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Ar-Ge'ye yatırım yapıyorlar, inovasyonu ön plana çıkarıyorlar. Artık Anadolu'nun bağrından yeni tasarımlar, yeni markalar doğuyor ve tüm dünyaya yayılıyor. Düzenleyeceğimiz organizasyonlarla inovasyon uyanışını daha da yaygınlaştıracağız. İşte bu amaçla önümüzdeki ay, önemli bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyoruz. Geçen sene Türkiye İnovasyon Konferansı'nı gerçekleştirdik. Bu yıl, o organizasyonu daha genişletiyoruz. 6-7-8 Aralık tarihinde İstanbul Kongre Merkezi'nde 'Türkiye İnovasyon Haftası'nı düzenliyoruz. Bu haftada inovasyon odaklı konferans, sergi ve atölye çalışmaları ile dünya çapında bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Konularının uzmanı dünyaca ünlü konuşmacıları ağırlayacağız.
Bu organizasyon ile Türkiye'de inovasyon konusunda farkındalığımızı daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu etkinliğimizin, 2023 hedeflerimize ulaşmada bize büyük bir fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Bu vesileyle hepinizi Türkiye İnovasyon Haftası'na katılmaya davet ediyorum."