"İhracatın Yıldızları"na ödülleri verildi

Antalya İhracatçılar Birliği'nce düzenlenen "İhracatın Yıldızları 2012" töreniyle, Antalya, Burdur ve Isparta'da ihracat yapan firmalar ödüllendirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Antalya'daki bir otelde düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, kentin ihracatının, 2013 yılının 11 ayı itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında arttığını söyledi. Büyükekşi, Antalya'nın turizm cenneti özelliğinin yanında mal ihracatında da Türkiye'nin önemli kentlerinden olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin ihracatında da artış olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Türkiye'nin ihracatı, 2013 yılının 11 ayı itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 arttı" dedi. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünde önemli hedefleri olduğunu hatırlatan Mehmet Büyükekşi, "2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bu hedefi gerçekleştirmek için 2014 yılında konulan orta vadeli programda 166,5 milyar dolar hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için önemli çaba içinde olacağız. Bundan sonraki dönemde de bu hedefe ulaşabilmek için kararlı bir şekilde yürümemiz gerekiyor" dedi.

Rekabet dünyasında şirketlerin kaybetmemesi için değişmesi gerektiğini anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Biz değişmeyi seçiyoruz. Her gün değişiyor ve gelişiyoruz. Bu değişim gücü de katma değeri yükseltmek için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya önem veriyoruz. İhtiyacımız olan daha fazla üretmek yerine daha kaliteli ve daha yüksek fiyata satılabilecek mal üretmek. Konteynerleri yükte hafif pahada ağır mallarla doldurmak."

 İhracatçıların katma değere yönelik çalışmalara önem vermesini isteyen Büyükekşi, bu yapıldığı takdirde gelecekte rekabet gücüne çok daha büyük katkı sağlanmış olacağını bildirdi. Gayri safi yurt içi hasılayı 2023 yılında 25 bin dolara çıkarmak istediklerini anlatan Büyükekşi, "Şu an bir işçinin işverene maliyeti 800 dolar. 2023 yılında bu maliyette 2,5 kat artış olacak. Asgari ücretin de 10 yıl sonra 2,5 kat artmasını öngörüyoruz. Bu durumu iyi kavrayıp programımızı ona göre yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de ihracatçılığın gayret ve azim isteyen zor bir iş olduğunu belirtti. İhracatçıların aynı zamanda üretici olduğunu ifade eden Öztürk, Türk ihracatçıların farklı üretimlerle rakipleriyle arasında fark oluşturması gerektiğini kaydetti.

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı ise 2023 ihracat hedefi doğrultusunda üzerlerine düşen görevi yaptıklarını söyledi. Antalya'nın ihracatının 1,5 milyar doları ulaştığını ifade eden Satıcı, Antalya ihracatında yaş sebze ve meyve ile madencilik sektörünün lokomotif sektörler olduğunu vurguladı. 

Isparta Valisi Vahdettin Özkan ile Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'ın da katıldığı törenin sonunda Antalya, Isparta ve Burdur'da sektörlerinde en fazla ihracat yapan 69 firmaya ödülleri verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir