"İplik üreticilerinin kapasiteleri yüzde 40 azaldı"

UTSO Başkanı Karaman, Çin ve Endonezya'dan iplik işalinin sektörü olumsuz etkilediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UŞAK - Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı İsmail Karaman, Çin ve Endonezya'dan iplik işal edilmesi nedeniyle iplik üreticilerinin kapasitelerinde 3 yılda yüzde 40 oranında azalma olduğunu bildirdi. 

Karaman, yazılı açıklamasında, UTSO'nun tekstil sektörü için yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini kaydetti. Son dönemde girdi maliyetlerinin yüzde 20 artmasının da, sektörün ihracat şansını giderek düşürdüğünü belirten Karaman, şöyle dedi: 

"Çin ve Endonezya'dan iplik işal edilmesi yüzünden iplik üreticilerinin kapasitesi 3 yılda yüzde 40 azaldı. Bir süre önce 6 ticaret ve sanayi odası ve iplik imalatçıları, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurarak işal ipliğe anti damping vergisi konulmasını sağladı. Bu sayede kilogram başına 1,03 dolar geçici koruma önlemi getirildi. Tabi bunun süresi 200 gün ile sınırlandırıldı." 

Uygulamanın hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren imalatçıların tepkisini çektiğini ve bu nedenle esnetildiğini kaydeden Karaman şöyle devam etti: 

"İplik işalatındaki 1,03 dolarlık geçici koruma önlemi yumuşatıldı. 2 ile 9 numaraya kadar ipliklerde yüzde 9.9, 25 numaraya kadar olan ipliklerde yüzde 15, 25 numara üzeri ipliklerde yüzde 20 oranında üç yıl süre ile vergi uygulanması kararlaştırıldı. Uygulamanın koruma önlemi niteliği kayboldu. Anti damping uygulamasının sadece iplikte değil, hazır giyim, ham ve dokuma kumaşlarda da uygulanmasını talep ettik."