"Irak Türkiye'nin en büyük pazarı olabilir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL  - Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) araştırma notunda, Irak'a yapılan ihracatın, Orta Doğu'ya yapılan ihracat artışındaki itici güç olmaya devam ettiği, bu eğilimin sürmesi halinde Irak'ın üç yıl içerisinde Almanya'yı geçerek Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olabileceği belirtildi.
Betam, "2012'de İhracatı Altın Sırtladı" başlıklı araştırma notunu yayımladı.
 
Araştırma görevlisi Barış Soybilgen tarafından hazırlanan araştırmada, "İran'ın Türkiye'ye ihraç ettiği doğalgaz ve petrol karşılığında altın ithal etmesinin geçen yılın en önemli dış ticaret olayı olduğu" ifade edildi.
 
Türkiye'nin toplam altın ihracatının bir yılda yüzde 804,8 artarak 2012 yılında 13,3 milyar dolara çıktığına işaret edilen araştırmada, "Bu gelişme Türkiye'nin toplam ihracatını ve cari açığını olduğundan daha iyi bir noktadaymış gibi gösterdi. 2012 yılında toplam ihracatın yüzde 13,1 arttığı gözlemlendi. Halbuki altın dışı ihracat bu dönemde sadece yüzde 4,3 arttı" iddiası dile getirildi.
 
"Arap Baharı sonrası Kuzey Afrika'ya ihracat yüzde 41 arttı"
 
Araştırmada, Kaddafi'nin devrilmesinin ardından yeniden yapılanma sürecine giren Libya'ya yapılan ihracatın yüzde 186 artarak Arap Baharı öncesindeki seviyenin üstüne çıktığına dikkat çekildi, 2012 yılında 2,1 milyar dolara ulaştığı vurgulandı.
Mısır'a yapılan ihracatta da güçlü artışların görüldüğü ve bu artışlara paralel olarak Kuzey Afrika'ya yapılan toplam ihracatın bir yılda yüzde 41 artarak 9,4 milyar dolara ulaştığı belirtilen araştırmada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Irak'a yapılan ihracat, Orta Doğu'ya yapılan ihracat artışındaki itici güç olmaya devam ediyor. Bu eğilim devam ederse Irak, üç yıl içerisinde Almanya'yı geçerek Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olacak gibi görünüyor.
AB'nin Türkiye ihracatındaki payı 2008'den beri düşüyor. Borç Krizi bu eğilimi daha da güçlendirdi. 2012 yılında yüzde 0,3 küçülen AB'ye Türkiye'nin yaptığı ihracat yüzde 5 azalarak 62,3 milyar dolardan 59,2 milyar dolara geriledi. Buna paralel olarak Kuzey Afrika, Yakın ve Orta Doğu'nun Türkiye ihracatındaki önemi ise daha da arttı."