"Kamu alımında yerliye avantajı sağlamlaştıracağız"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



KOCAELİ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kamu alımlarında yerli ürünlere fiyat avantajı sağlanmasına ilişkin, "İnşallah Kamu İhale Kanunu'nda yapacağımız değişiklikle bu konuda daha sağlam bir yerde durmuş olacağız" dedi. Ergün, Kocaeli Ticaret Odası'nın (KOTO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda Türkiye'nin sanayisini, eğitim sistemini dönüştüren çok önemli kararlar alındığını söyledi.

Kamu alımlarında yerli ürün kullanımının zaruri olması gerektiğine işaret eden Ergün, "Bununla ilgili yasal bir düzenlemeyi Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu kararları çerçevesinde gerçekleştirmiş olacağız. 'Yüzde 15 pahalı bile olsa Türkiye'de üretilen ürünler alınsın' diye bir teşvik uygulaması var. Bu uygulamaya uyan var, uymayan var. Yerel yönetimler, bazı kamu idareleri, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) bile bazen uymuyor. Bu politikaları en çok uygulaması gereken devlet mekanizması... Sen burada ihmalkarlık gösterirsen, yerel yönetim ihmalkarlık gösterirse olmaz" şeklinde konuştu.

Ergün, yerel yönetimlerin otobüs alımlarında Türkiye'de üretilen otobüsleri tercih etmeye başladığına dikkati çekerek, kapanmak üzere olan otobüs fabrikalarının üretimlerini artırdığını ve yeni yatırımlar yapmaya başladığını anlattı.

Amerika Devleti'nin bile halkının ülkesinde üretilen ürünleri tüketmesi için kampanyalar düzenlediğini anlatan Ergün, "Bu kadar iç potansiyelimiz var, iç potansiyelimizi sektörlerimizin gelişmesinde kullanmamak gibi bir yanlışlık olabilir mi? Biz ihmalkar davranıyoruz. İhmalkarlığın faturası, maliyeti ileride çok büyük olur. İnşallah Kamu İhale Kanunu'nda yapacağımız değişiklikle bu konuda daha sağlam bir yerde durmuş olacağız" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir