"Kara kış" çiftçiye umut oldu

Tarlanın üstünü bir yorgan gibi kaplayan kar, bitkinin dondan zarar görme riskini ortadan kaldırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
KONYA - Yurdun geniş bölümünde hayatı olumsuz etkileyen kar yağışı, birçok kişi için çileye dönüşürken, çiftçi için ise umut oldu.
 
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Türkiye'yi etkisi altına alan kar, neden olduğu trafik kazaları ve diğer afetlerle can kaybına yol açsa da tarladaki bitkiye de can veriyor.
Sonbahar yağışlarıyla çimlenen hububat, yağan karın yorgan vazifesi görmesiyle etkili soğuktan ve dondan korunuyor.
 
Kuru iklim şartlarına rağmen Türkiye'nin "hububat ambarı" olarak bilinen Konya Ovası'nda etkili olan kar yağışı, çiftçilere bayram sevinci yasattı.
 
Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyonu Kurulu ve Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyreden yağışların sevindirici olduğunu belirtti.
 
Yıllardır görmedikleri bir sonbahar yaşadıklarını ve toprakla buluşan tohumun güzel bir çimlenme dönemi geçirdiğini ifade eden Çöklü, çimlenmeyle birlikte ovanın yeşile büründüğünü söyledi.
 
"Kar yorgan vazifesi görecek"
Çöklü, mevsime göre yağışların hububatı etkilediğini, kışın yağan karın da hububatın kalitesini olumlu etkileyeceğini dile getirdi.
Bundan sonraki süreçte yağacak karın çok önemli olduğunu vurgulayan Çöklü, şunları kaydetti:
"Konya merkeze çok yağmasa da ilçelerimizde önemli miktarda kar var. Hububat, gelişimini kar altında daha iyi tamamlar. Tarlanın üstünü bir yorgan gibi kaplayan kar, bitkinin dondan zarar görme riskini ortadan kaldırıyor. Kar bir anlamda toprağın vitamini. Topraktaki hastalıkları da ortadan kaldırıyor. Ayrıca kar yağışı yer altı su seviyesini önemli ölçüde artıracak ve ilerideki dönemde bitkinin gelişimine önemli katkı yapacak."
Çöklü, iklim şartlarının Konya Ovası'nı direkt etkilediğini, son günlerdeki kar yağışının bu nedenle çiftçiye büyük sevinç yaşattığını sözlerine ekledi.