"Kayıt dışı istihdam konusunda çalışmalar sürüyor"

SGK Başkan Vekili Acar, 170 Kayıt Dışı İstihdam Hattı'na bugüne kadar 220 binin üzerinde telefon geldiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KONYA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, kayıt dışı istihdam konusunda kurum olarak çalışmaları yoğun şekilde sürdürdüklerini belirterek, "Bundan 3-4 ay önce Alo 170 Kayıt Dışı İstihdam Hattı'nı kurduk. Bugüne kadar bu hatta 220 binin üzerinde telefon geldi" dedi.

Konya Ticaret Odası (KTO) ve Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMM) tarafından KTO Konferans Salonu'nda "SGK Yasası'ndaki Değişiklikler" konulu seminer düzenlendi.

SGK Başkan Vekili Fatih Acar, seminerde yaptığı konuşmada, son yıllarda özellikle bankacılık reformuyla başlayan ve gelir idaresiyle devam eden, arkasından da son 30-40 yılın en önemli reformu olarak nitelendirilebilecek Sosyal Güvenlik Reformu ile devam eden bir sürecin yaşandığını kaydetti.

Sosyal Güvenlik Reformu'nun Türkiye açısından altı çizilmesi gereken son derece önemli bir reform olduğunu vurgulayan Acar, "Çocuklarımıza gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakabilmek için bu adımların mutlaka atılması gerekliydi. Bu reformla bu adımları atmış bulunuyoruz" dedi. Acar, dünyanın gelişmiş ülkelerinde sosyal güvenlik reformunda sürdürebilirliğin esas alındığını belirterek, şunları söyledi:

"Gelişmiş ülkelere baktığımızda 4 aktif çalışan, 1 pasife bakmak durumundadır. Bugün Türkiye'ye baktığınızda 2 aktif çalışan 1 pasife bakmak durumunda. Dolayısıyla bunu uzun vadede sürdürmemiz mümkün değil. Bir diğer önemli konu nüfusumuz. Şu anda genç bir nüfusumuz var. Fakat geleceğe dönük projeksiyonlar nüfusumuzun hızla yaşlanacağını ve 2040-250 yıllarında daha yaşlı bir nüfusla karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor. Bu nedenle bugünden o günlerin önlemini mutlaka almamız gerekiyor."

"Sosyal güvenlik açıklarının değeri 853 milyar YTL"

Sosyal güvenlik açıklarının 13 yıl önce Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) yüzde 1'i iken bugün yüzde 5'lere yaklaştığını ifade eden Acar, "Son 13 yılın sosyal güvenlik açıklarının reel anlamda bugünkü değeri 853 milyar YTL. Bütün bunları değerlendirdiğimizde bu sosyal güvenlik açıklarını uzun süre sürdürmemiz söz konusu olmayacaktı" dedi. Acar, Türkiye'nin 38 yaşında kadınların, 43 yaşında erkeklerin emekli olduğu dönemleri yaşadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Dünyanın hiç bir ülkesinde olmayan ve uzun vadede sürdürülmesi mümkün olmayan çok önemli bir yanlışımızdı bu. Bunların mutlaka düzeltilmesi gerekirdi. Yani kısaca emeklilikte geçen sürenin daha uzun, aktif çalışma sürelerinin daha kısa olduğu dönemlerden geçtik. Bütün bunları değerlendiriğimizde mutlaka hesap kitap yapmak zorundaydık. Bu mecburiyet, sonunda Sosyal Güvenlik Reformu'nu mutlaka yapma zaruretini doğurdu."

Kayıt dışı istihdam

Kayıt dışı istihdam konusunun da öncelikleri arasında yer aldığını kaydeden Acar, "Biz bu amaçla 5510 Sayılı Yasa'ya çok önemli düzenlemeler koyduk. Bunları bir bir hayata geçiriyoruz. 10'un üzerinde işçi çalıştıran bütün iş yerleri ücretlerini bankalara aracılığıyla ödeyecek. Haksız rekabeti mutlaka ortadan kaldırmamız gerekiyor" dedi. Acar, kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için 14 kamu kuruluşuyla protokol imzalamaya hazırlandıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu protokoller vasıtasıyla bu kurum ve kuruluşlardan bilgi almak kaydıyla kayıt dışı istihdamı mutlaka yakında takip edeceğiz. Bundan 3-4 ay önce 'Alo 170 Kayıt Dışı İstihdam Hattı'nı kurduk. Bugüne kadar bu hatta 220 binin üzerinde telefon geldi. Bunların bir kısmı bilgi amaçlı telefonlar. Dolayısıyla kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda da kurum olarak çalışmalarımızı çok yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Denetim anlayışımızı da değiştiriyoruz."

Konya SMMM Odası Başkanı Ahmet İçyer de sosyal güvenlikte son 3-4 yılda önemli gelişmeler olduğunu ve bu gelişmeleri, işin düzenleyicisinden öğrenmek için seminer düzenlediklerini kaydetti. KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez ise sosyal güvenlik sisteminin Türkiye'de son 40 yılda en büyük kanayan yara olduğunu söyledi.

Üzülmez, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yasası'nın iş adamlarına önemli yükümlülükler getirdiğini belirterek, "Türkiye geçiş sürecinde ufak tefek aksaklıklar yaşayacaktır. Ancak burada önemli olan kayıt dışı istihdamdır. Kayıt dışı istihdamı önlemeliyiz, yoksa bu reform rayından çıkar" diye konuştu.