"Kayıtlarda hiç görülmeyen 27 bin taşınmaz tespit edildi"

Başbakan Yardımcısı Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, oluşturulan Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) sayesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında hiç görülmeyen 27 bin 403 taşınmazın tespit edildiğini bildirdi.

Genel Kurulda AKP Gümüşhane Milletvekili Yahya Doğan, Vakıflar Haftası nedeniyle gündemdışı söz aldı. Doğan, 2003 yılından itibaren 3 bin 600 vakıf eserinin bakım ve onarımının yapıldığını belirterek "Bu bir rekordur. Hükümetimiz bundan sonra da aynı çabayı gösterecektir" dedi. Doğan, Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkasya'da bulunan tarihi eserlerin takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgi verdi. "Vakıf kavramına yabancı değiliz, çünkü biz vakıf medeniyetinin çocuklarıyız" diyen Arınç, ülkenin her tarafında bir vakıf eserinin bulunduğunu kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Cumhuriyet öncesi dönemde kurulmuş 41 bin 720 adet vakfın temsilcisi olduğunu, Medeni Kanuna göre kurulmuş 4 bin 509 yeni vakfın kuruluş işlemlerini ve bu vakıfların denetimlerini yürüttüğünü bildiren Arınç, bu vakıflara ait binlerce eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve kaynakların etkin bir şekilde değerlendirilmesine çalışıldığını söyledi.

"36 adet vakıf kültür varlıkları restore edildi"

Tescilli kültür varlığının 2002'de 9 bin 483 iken, 2009'da 19 bin 825 olduğunu kaydeden Arınç, 1998-2002 yılları arasında 46 adet vakıf kültür varlıklarının restorasyonunun yapıldığını, bu restorasyon için 38 milyon TL harcandığını, 2003-2008 yılları arasında yapılan 3 bin 363 restorasyon için 609 milyon 403 bin TL harcama yapıldığını belirtti.

İmaret hizmeti olarak yapılan sosyal yardımlara değinen Arınç, 2002'de 14 bin aileye hizmet verilirken 2009'da 82 bin aileye evlerinde sıcak yemek verildiğini, 2007'den itibaren her ay 794 ilçede 75 bin aileye 10 kalemden oluşan kuru gıda yardımı yapıldığını ifade etti.

Arınç, 2002'de bin 200 kişi muhtaç aylığından yararlanırken, 2009'da 5 bin kişiye 283 TL, 2008'den itibaren 10 bin öğrenciye 50 YTL aylık burs verildiğini kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, oluşturulan Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) sayesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında hiç görülmeyen 27 bin 403 taşınmazın tespit edildiğini bildirdi. Kat karşılığı 1998-2002 yılları arasında 18 taşınmazın, 2003-2008 yıllarında ise 276 taşınmaz değerlendirildiğini belirtti.

Yabancılara taşınmaz satışı

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, yabancılara taşınmaz satışını gündeme getirdi. Işık, AKP Hükümetleri döneminde yabancılara mülk satışında uygulanan sınırların kaldırıldığını iddia etti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, MHP'li Işık'ın iddialarına cevap verdi. Demir, yabancılara mülk satışında Türkiye'deki uygulamaların, dünyadaki diğer ülkelerin sisteminden farklı yapıldığı şeklinde intiba verilmeye çalışıldığını, bunun yanlış olduğunu söyledi.

Yabancılara mülk satışına ilişkin 1868'de başlayan ilk uygulamanın 1. Dünya Savaşına kadar devam ettiğini belirten Demir, bugünkü uygulamaların 1934'te çıkarılan kanun doğrultusunda yürütüldüğünü bildirdi.

AKP Hükümeti döneminden önce uygulamada olan kanuna göre yabancıların karşılıklılık esasına göre ve en fazla edinebileceği alanın 30 hektarla sınırlı olduğunu anımsatan Mustafa Demir, 2005 tarihinde yaptıkları yasal düzenlemeyle yabancıların satın alabileceği alanın 2.5 hektarla sınırlandığını, bunun da karşılıklılık esasına tabi tutulduğunu söyledi.

Toplamda yabancıların edineceği alanın il yüzölçümünün binde 5'i kadarken, yapılan düzenlemeyle bu sınırlamanın imar planı alanlarının yüzde 10'u ile sınırlandırıldığını kaydeden Demir, "Ülkemizde yabancıların taşınmaz edinmesinin ilk şartı, o ülke ile karşılıklılığımızın bulunmasıdır. Yani diğer ülkede vatandaşlarımıza tanınmayan hakkı, kendi ülkemizde o ülkenin vatandaşlarına tanımamız mümkün değil. Yabancıların tarımsal alanda taşınmaz edinmeleri mümkün değildir. Dolayısıyla ne GAP bölgesinde ne de turizme açık bölgelerde böyle bir ayrım yapmak söz konusu değildir. Esasların dışına çıkıp, yabancılara mülk satışı mümkün değil. Bu konudaki düzenlemeler son derece yeterli, uygulaması son derece sağlıklı iken AKP iktidarının sanki vatandaşlarımızı üzecek, rahatsız edecek amaçla anlayışla kullanıldığını söyleyerek siyaset yapmanın çok uygun olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

AKP Grubunun, Genel Kurulun çalışmasına ilişkin önerisinin görüşülmesine geçildi.