"KDV alacaklarını 16 ay sonra alabiliyorlar"

ASO Başkanı Özdebir, üyeler arasında sermayesinden daha fazla KDV alacağı olan firmaların lduğunu belirterek, "Firmalarımız buna rağmen kredi kullanmak zorunda kalıyorlar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, işletmelerin yıl sonunda beyan ettikleri KDV alacaklarını ancak 16 ay sonra alabildiklerini belirterek, "Üyelerimiz arasında sermayesinden daha fazla KDV alacağı olan firmalar var. Firmalarımız buna rağmen kredi kullanmak zorunda kalıyorlar" dedi. 

Özdebir, yeni dönemde iş hayatını kolaylaştıracak tedbirlerin alınması gerektiğini, özellikle ithalatı daha cazip kılan uygulamaların düzeltilmesini istediklerini söyledi.  

Tarım araçlarına yönelik uygulanan KDV'nin yüzde 8'e indirilmesinin bunlardan biri olduğunu anlatan Özdebir, "Tarım sektörünü desteklemek adına tarımsal mekanizasyonun ucuzlaması için KDV oranlarını yüzde 8'e çektik. Ancak yerli üreticinin bütün girdileri yüzde 18. Yıl sonunda siz alacaklı kaldığınız KDV'yi beyan ediyorsunuz ve Gelir İdaresi Başkanlığına veriyorsunuz ancak 16 ay sonra geri alabiliyorsunuz" dedi.  

ASO üyeleri arasında sermayesinden daha fazla KDV alacağı olan firmalar bulunduğunu kaydeden Özdebir, "Firmalarımız buna rağmen kredi kullanmak zorunda kalıyorlar" ifadesini kullandı. 

Söz konusu ürünlerin ithal edilmesi halinde ise KDV oranının yüzde 8 olarak uygulandığına ve ürünün aynı KDV oranıyla satıldığına işaret eden Özdebir, bu durumda aracın ithal edilmesi durumunda herhangi bir KDV yükünün bulunmadığını dile getirdi.  

"Yetersiz girişimciler diğerlerine zarar veriyor" 

Piyasa gözetimi ve denetiminin de yeterli olmadığını dile getiren Özdebir, söz konusu sorun nedeniyle üreticinin gerek ithal gerekse iç piyasadaki diğer ürünler karşısında rekabet gücünün azaldığına dikkati çekti.  

Teşebbüs hürriyetinin önemli olmasına karşın sınırsız olmadığını da belirten Özdebir, "Bir işi yapacak adamların o işi yapmaya yeterliliklerinin belirlenmesi lazım" dedi.  

Yatırım miktarlarının düşük olduğu birçok alanda yetersiz kişiler tarafından birtakım işletmeler kurulduğunu anlatan Özdebir, bu kişilerin kendi işletmelerini batırdıkları gibi işini düzgün yapan yatırımcıların piyasadaki pastasından pay aldıklarının altını çizdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir