"Kendi krizini yaşayan Türkiye'de önlem alınmadı"

Oran, krize karşı tedbirin alınmamasını duyarsızlık ve talihsiz olarak nitelendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞANLIURFA - Türkiye Borsalar ve Odalar Birliği (TOBB) Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Umut Oran, dünyada yaşanan küresel krize karşı, Türkiye'de tedbir alınmadığını savundu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ziyareti kapsamında Adıyaman'ın ardından Şanlıurfa'ya gelen Oran, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il teşkilatını ziyaret etti.

Oran, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bir süredir çeşitli illeri kapsayan gezisinde, küresel krizin etkilerini gözlemlemesinin yanı sıra, yerel seçimler öncesinde partisinin (CHP) teşkilatlarını ziyaret edip, destek verdiğini belirtti.

Dünyada yüzyılın krizinin yaşandığını ifade eden Oran, "kendi krizini yaşayan" Türkiye'de ise buna önlem alınmadığını savundu.

Türkiye'de aslında uzun süredir "büyük bir kriz yaşandığını" ancak bunun ret edildiğini iddia eden Oran, "Artık kriz dibe vurma noktasına geldi. Herhalde önümüzdeki yılın yani 2009 yılının ilk çeyreğinde, çok ciddi olarak, dibe vurma noktasına gelecek. Ekonomik, sosyal çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak. Bu krize karşı tedbirin alınmaması, duyarsız olunması, son derece talihsiz bir durum" dedi.

Ülkedeki krizin dünyada yaşanan krizden farklı olduğu görüşünü dile getıren Oran, dünyadaki krizin emlak sektöründen mali sisteme geçtiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Son 4 yılda bizim bütün makro ekonomik verilerimiz son derece kötü skorlara sahip. Cari açığımız ve dış ticaret açığımız, borç stokumuz ve enflasyonda son 3 yılda sapmalarımız... Bu skorlarla dünyada en kötü ilk 5'lerin içerisinde bir konumdayız. Daha bedelini ödemedik, (krizin) ama gerçekten ileri ki dönemlerde bunun bedeli ödenecek. Dünyadaki kriz başlayalı aşağı yukarı 85 gün oldu, biz şu ana kadar herhangi bir adım atmadık."