"Kestane Şehri" unvanını geri istiyor

Aydın'da, Bursa'ya kaptırılan "Kestane Şehri" unvanını geri alabilmek için kestane şekeri üretimi konusunda çalışmalar hızlandırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
AYDIN - Türkiye'de kestane üretiminin üçte birini gerçekleştiren Aydın'da, Bursa'ya kaptırılan, "Kestane Şehri" unvanını geri alabilmek için kestane şekeri üretimi konusunda çalışmalar hızlandırıldı.
 
Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yıllık 65 bin ton kestane üretiminin yaklaşık üçte birini Aydın'ın karşıladığını, buna rağmen kestane konusunda Bursa'nın ön plana çıktığını anlattı.
 
k2-002.jpg
Bursa'nın "Kestane Şehri" olarak algılanmasındaki en büyük etkenin kestane şekeri üretimi olduğunu belirten Pirinç, şunları kaydetti:
 
"Kestanenin ana vatanı Aydın ve Nazilli'dir. Türkiye'deki kestane üretiminin yüzde 30-35'ini Aydın karşılarken, kestane şekeri üretiminde kullanılan ve şekerci kestanesi olarak adlandırılan kestanenin ise yüzde 70'i burada yetiştirilmektedir. Buna rağmen buradaki kestaneler Bursa'ya götürülüp kestane şekeri olarak işlenip Türkiye ve dünyaya pazarlanmaktadır. Bunun için kestane denilince akla Bursa gelmektedir. Kestane bizim ama bunu kestane şekeri haline getiren Bursa'dır. Bundan sonra kestane şekeri üretimi konusunda biz de ön planda olmayı amaçlıyoruz."
 
[PAGE]
 
"Markalaşabilmek için işletme sayısının artması gerekiyor"
Aydın'da ilk kestane şekeri üretim tesisinin Nazilli'nin Aksu köyünde kurulduğunu belirten Pirinç, bu tesislerin sayısının arttırılması için gerekli çabayı harcadıklarını belirterek şöyle devam etti:
"İl ve ilçemizde yetiştirilen kestanenin değerini arttırmak, köylümüzü zenginleştirmek ve Aydın'a kaybettiği 'Kestane Kenti' imajını yeniden kazandırmak amacıyla yaptığımız araştırmalar çerçevesinde ilk adım Aksu köyünde kestane şekeri üretim tesisinin açılmasıyla atıldı. Kestane konusunda markalaşabilmemiz için kestane şekeri işletme sayısının artması gerekiyor ve biz bu noktada gerekli çabayı ortaya koyuyoruz. Aydın'a kaybettiği 'kestane şehri' unvanını yeniden kazandırmayı hedefliyoruz."
 
k1-002.jpg
 
[PAGE]
 
İlk tesis Nazilli'nin dağ köyü Aksu'da
Aksu köyünde kestane üretimi yapan tesisin ortaklarından Birol Yalçın, Bursa'da kestane üretim tesislerinde çalıştıktan sonra Aydın'a dönerek işletme açtıklarını dile getirdi. Bursa'da kestane şekeri yapılan kaliteli ürünlerin Nazilli, Aydın'dan gittiğine dikkati çeken Yalçın, "Aydın'da bu tür işletmelerin sayısının artması kente büyük katkı sağlayacaktır. İnsanlar inşallah bizi örnek alır, bu işe baş koyar ve Aydın'ın kestanesini bulunduğu yerde kestane şekerine dönüştürme şansını yakalar" dedi.
 
k3-002.jpg
 
İşletmenin diğer ortağı Mustafa Çetin de, Aydın kestanesine değer kazandırmanın yanı sıra köylülere iş imkanı sağlamak amacıyla işletmeyi kurduklarını ifade etti.
 
Türkiye iç pazarının dışında Japonya, Çin, Kore ve İtalya'ya ihracat bağlantıları yaptıklarını belirten Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşletmemizde 25-30 kişi çalışıyor. Japonya'da kestane şekeri ithalatı ile uğraşan bir firma işletmemize gelerek inceleme yaptı. Kendilerine kestane şekerimizi ikram ettik, çok beğendiler. Kendilerine 2 sefer konteynerlerle ürün gönderdik. Önümüzdeki yıl için 5 konteyner siparişlerini vermiş durumdalar. Güney Kore ve Çin ile distribütör anlaşması yaptık. Aydın'da bizim dışımızda bu işi yapmak isteyen herkese gerekli bilgileri vermeye hazırız. İşletme sayısı arttığı zaman Aydın kestane konusunda hak ettiği yeri bulacaktır."
 
Öte yandan, köyde kurulan kestane şekeri işletmesinde istihdam imkanı bulan köylü kadınlar ile ürettiği kestaneler değer bulan üreticiler de durumdan çok memnun olduklarını dile getirdi.