"Kıdem tazminatı konusunda çok hassassız"
Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, işçinin kıdem tazminatı konusunda çok hassas olduğunu söyledi
ŞANLIURFA - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, işçinin kıdem tazminatı konusunda çok hassas olduğunu söyledi.
Kumlu, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Şanlıurfa Şubesinin DSİ 15.Bölge Müdürlüğü salonunda yapılan 9. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türk-İş'in Türkiye'nin en büyük örgütlü gücü olduğunu söyledi.
Hükümetin de Türk-İş'in gücünün bilinciyle, bu duyarlılığı fark etmesi ve adımlarını ona göre atması gerektiğine değinen Kumlu, "Türk-İş'in bu duyarlılığı gözetemeyecek hale getirilmemesi gerekmektedir. Mesela kıdem tazminatı konusunda Türk-İş çok hassastır. İşverenler ise kıdem tazminatına el atabilmenin hesabı kitabı içindedir" dedi.
Hükümetle bugüne kadar her konuyu konuştuklarını ve konuşmaya da devam edeceklerini ifade eden Kumlu, ancak kıdem tazminatının bunun dışında tutulması gerektiğini ifade etti.
Kıdem tazminatını işçinin kazanılmış en önemli haklarından biri olduğunu düşündüklerine değinen Mustafa Kumlu, Türk-İş Genel Kurulunun kıdem tazminatlarına dokunulması halinde bunu genel grev sebebi sayacağı yönünde karar alacağını hatırlattı.
IMF politikaları
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasında IMF politikalarına da değindi.
Türkiye'nin yoksulluğu önleyici, gelir dağılımını düzenleyici, işsizliği azaltıcı, üretimi arttırıcı ve tarım kesimini diriltici önlemler alması gerektiğine işaret eden Kumlu, şunları kaydetti:
"IMF faiz dışı fazla hedefiyle Türkiye'nin kaynaklarına yıllarca el koymuş, yoksulluk üreten bu programlar hükümetlerin de yoksulluğu yönetmesini beraberinde getirmiştir. Oysa yoksulluk, yönetilmesi değil ortadan kaldırılması gereken bir hedef olmalıdır. Yapılması gereken yoksul kesimlerin öncelikli yaşamsal gereksinimlerinin giderilmesi ve durumlarının iyileştirilmesidir. Ancak buna yönelik adımlar atılması bir yana Türkiye'yi yönetenler bugün yoksulluğu yönettiklerinin bile farkında değil. Türkiye içine girdiği IMF kıskacından kurtularak, halkının çıkarları için hareket edebileceği bir alanı oluşturmalıdır."
Örgütlenme hakkının sendikaların var olmasını sağlayan en temel hak olduğunu ifade eden Kumlu, örgütlenmenin önündeki engellerin Türk sendikacılığını giderek zayıflattığını belirtti.