"Kimse durduramayacak"

Çağlayan: "Öyle bir 2023 stratejisi hedef plan ve programı hazırladık ki Allah'ın izniyle hiç kimse Türkiye'nin bu gelişmesini, bu büyümesini durduramayacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Öyle bir 2023 stratejisi hedef plan ve programı hazırladık ki Allah'ın izniyle hiç kimse Türkiye'nin bu gelişmesini, bu büyümesini durduramayacak" dedi. Çağlayan, "2. Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, ihracattaki gelişmelerin 2023 hedeflerini zamanından önce ulaştırmasını umduğunu söyledi.
 
Toplantının da 2023 hedefinin temel bileşenlerinden olduğunu anlatan Çağlayan, dünyanın en zor siyasi bölgesinde görev yapan ticaret müşavirlerine teşekkür etti. 2023 yılı için çok önemli stratejik hedefler koyduklarına işaret eden Çağlayan, "Öyle komplike bir sistem hazırladık ki, öyle bir 2023 stratejisi hedef plan ve programı hazırladık ki Allah'ın izniyle hiç kimse Türkiye'nin bu gelişmesini, bu büyümesini durduramayacak" diye konuştu.
Çağlayan, dünyada gittikleri her yerde Türkiye'nin 2023 program ve hedeflerinden söz edildiğini anlattı.
 
"Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da çalışmalar yoğunlaşacak"
 
Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın bulunduğu bölgenin 2,7 trilyon dolar ile dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) yüzde 4,9'unu oluşturduğunu belirten Çağlayan, dünya nüfusunun yüzde 6,6'sının da söz konusu bölgede yaşadığını dile getirdi.
Çağlayan, bu yıl bölgenin yüzde 5,3 büyüdüğünü, 2013 yılında ise yüzde 3,6 büyümesinin öngörüldüğünü ifade ederek, bu yılki büyümede Libya'nın yüzde 120 büyümesinin etkili olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, gelecek yıl bölgede yüzde 17 ile Libya, yüzde 14,7 ile Irak'ın en fazla büyüyecek ülkeler olacağını kaydederek, Cezayir, Bahreyn, Mısır, İran, Ürdün, Lübnan, Fas, Tunus, Yemen gibi ülkelerin gelecek yıl bu yıldan daha fazla büyümelerinin beklendiğine işaret etti.
 
Bölge halkının her zaman yanında olduklarını dile getiren Çağlayan, bölgedeki çalışmaların daha fazla yoğunlaşarak süreceğini anlattı.
Çağlayan, 2011'de Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ihracatın bir önceki yıla göre arttığını hatırlatarak, bu yılın 10 ayında bölgeye ihracatın yüzde 58'lik artışla 40,5 milyar dolara çıktığını vurguladı.
Bu yılın ilk 10 ayında ihracatta İran, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ön plana çıktığını bildiren Çağlayan, "Bu dönemde 45 ülkeye ihracat rekoru kırdık. Bu 45 ülkeden 7'si bu bölgede. Diğer taraftan bu yılın ilk 10 aylık döneminde 19 ülke içinde ihracatımızın düştüğü 3 ülke var. Suriye malum sebepler, İsrail; yine malum sebepler ve Tunus. Bu konuda gerek Fas'a gerek Tunus'a düşüş noktasında ticaret müşaviri arkadaşlarımın çok daha yoğun çalışacaklarını ifade etmek istiyorum" dedi.
 
Pazar çeşitlendirmesinden 40 milyar dolar
 
İhracatın yarıya yakınının gerçekleştiği AB'ye yapılan ihracatın düşmesine rağmen son 3 yıldaki pazar çeşitlendirmesi sonucu ile ihracatın 29 milyar dolar artacağına dikkati çeken Çağlayan, "2012 yılında sadece pazar çeşitlendirmesinin ülkemize getirmiş olduğu ihracat artışı 40 milyar dolardan fazla oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Çağlayan, 2012-2013 dönemi için 17 hedef ve 27 öncelikli ülke belirlediklerini kaydederek, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 5 ülkeyi hedef olarak gördüklerini söyledi.
Bölgede müteahhitlik sektörünün bölgede etkili olduğuna dikkati çeken Çağlayana, sektörün bugüne kadar 97 ülkede 230 milyar dolarlık taahhüt üstlendiğini, bunun yüzde 80'inin son 10 yıla ait olduğunu belirtti.