"Kısa çalışma ödeneği 6 ay daha uzayabilir"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Kısa çalışma ödeneği 6 aylık ama bu 6 ay daha uzamaz diye bir kural yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BURSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, küresel ekonomik krizin istihdamda yol açtığı sorunların çözümü için getirilen kısa çalışma ödeneğine ilişkin, "Kısa çalışma ödeneği 6 aylık ama bu 6 ay daha uzamaz diye bir kural yok" dedi.

Faruk Çelik, hükümetlerin öncelikli konularından birinin işsizlikle mücadele olduğunu bildirdi.

Ancak Türkiye'de yaşanan işsizlik olayının başka bir şey olduğunu belirten Çelik, "Bugün talep daralmasından kaynaklanan krizde işsizlik ve istihdam azalışıyla karşı karşıyayız. Talep daralması var diye onu da iç politika malzemesi yapmak hiç doğru değil. Bizim istihdamı koruma ve artırma gibi iki önemli görevimiz var" diye konuştu.

Hükümet olarak gerekli önlemleri aldıklarına değinen Çelik, "Kısa çalışma ödeneği ve ÖTV indirimi istihdamı korumaya dönük attığımız adımlar. Bakanlar Kurulu'nun son toplantısında aldığımız karar şudur; 29 Mart'tan sonra anlık müdahale. Yani sektörlerde olan bitenleri sektörlerle değerlendiriyoruz" dedi.

Çelik, şöyle konuştu:

"Kısa çalışma ödeneği 6 aylık, ama bu 6 ay daha uzamaz diye bir kural yok. 6 ay daha uzatılabilir. ÖTV'yi 3 aylık yapacağımızı söyledik. Ama bunun meydana getirdiği canlılık nedir? Bunun şu an ölçümlemesi yapılacak tabii ki. Böyle bir şeye ihtiyaç duyulursa, hükümet olarak biz anlık kararlarımızı tekrar gözden geçiririz. Seçimden sonra nisan ayında da sektörel, bölgesel teşvik anlamında bir çalışma gelecek. Teşvik konusu ele alındığında hangi bölgelerde hangi sektörler desteklenecek, hangileri teşvik edilecek. Bunlar netleşince inanıyorum ki, o sektörlerde, o bölgelerde çok ciddi bir canlanma meydana gelecek"