"Kısa zamanda yanlıştan dönülmeli"
ADER Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, ulusal markerin dün akşam şirketlere ceza yağmaya başladığını belirterek, eleştirilerde bulundu
İSTANBUL - Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, ulusal markerle ilgili olarak dün akşam şirketlere ceza yağmaya başladığını belirterek, "Bu imzayı atan arkadaşlarımız gece rahat uyudu mu? Umarım en kısa zamanda bu yanlıştan dönülür" dedi.
"Türkiye Petrol ve LPG Piyasası" konulu konferansta konuşan Öztürk, Rekabet Kurulu'nun intifa ve kira sözleşmelerini 5 yılla sınırlayan kararına ilişkin bu durumun özellikle mevcut sözleşmelerin ne olacağı konusunda ciddi soru işaretleri yarattığını söyledi.
Konuşmasında ulusal markerda yaşanan sorunlara da değinen Öztürk, kurumca belirlenen seviyede ulusal marker içermeyen akaryakıtın "kaçak petrol" olarak tanımlandığını söyledi.
Aynı ürün konusunda aynı sonucu vermesi gereken cihazların, farlı sonuçlar verdiğini öne süren Öztürk, bu olayın sektörde faaliyet gösteren ve depolama tesisine sahip şirketlerin başına geldiğini, büyük bir titizlikle bu kuralları uygulayan bu şirketlerin, şimdi kaçakçılık kovuşturmalarına maruz kaldıklarını belirtti.
Öztürk, istasyon denetimlerinde ilk yapılan testte geçersiz çıkan marker seviyesinin 5 dakika sonra yapılan ikinci testte geçerli çıkabildiğini söyledi.
Fikret Öztürk, kaçak petrolün tanımlanmasında ulusal marker seviyesinin yegane kriter olmaktan çıkartılmasını ve bunun yanına fatura ve diğer mali kayıtların denetim sonuçlarının da eklenmesini istedi.
Dün akşam şirketlere cezaların yağmaya başladığını ifade eden Öztürk, "Bu imzayı atan arkadaşlarımız gece rahat uyudu mu? Umarım en kısa zamanda bu yanlıştan dönülür" dedi.
"Cezalar altı yıldan beri sürüyor"
Petrol İşverenleri Sendikası (PUİS) Başkanı Muhsin Alkan da kanun çıktığından beri bayinin sanık sandalyesinde oturduğuna işaret ederek, "Ben şu anda 3 bin 500 bayi ceza almışken ve enerji yetkililerini burada bulmuşken söylüyorum. Bu cezalar altı yıldan beri sürüyor. Bu kadar uzun süre bir dava görülmemiştir. Bizi bu sıkıntıdan kurtarın. TÜBİTAK bile markerden çıkış tarihinden bile emin değil. Kaçak akaryakıt her yerde ama denetimler istasyonlarda yapılıyor. Başka yerleri de denetleyin" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen de Türkiye'de özellikle orta ve batı Karadeniz'de, Ege'de yapılan petrol arama çalışmalarının önemli bulguları beraberinde getirdiğini söyledi.
Bu arada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, gazetecilerin, toplantıda gündeme gelen, ulusal marker ile ilgili şirketlere kesilen cezalara ilişkin soru sorması üzerine, ulusal marker ile ilgili gerekli açıklamaları daha önceden yaptıklarını, daha fazla bir bilgi veremeyeceğini söyledi.