"Kriz 400 bine aşkın kişiyi işsiz bıraktı"

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Atalay, İstanbul Kadıköy'de düzenlenecek mitinge ilişkin değerlendirme toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KOCAELİ - Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Türkiye'de ekonomik krizin "işsizlik krizine" dönüştüğünü, kriz nedeniyle işsiz kalanların sayısının 400 bini aştığını iddia etti.

Atalay, Selüloz-İş Sendikası Kocaeli Şubesinde, İstanbul Kadıköy'de 15 Şubat'ta düzenlenecek "İşsizlik ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadeleye-Emek ve Demokrasi Mitingi"ne ilişkin değerlendirme toplantısı düzenledi.

Mitingi düzenleyen 3 konfederasyon adına konuşan Atalay, krizin yol açtığı işten çıkarmalar, iş yerlerinin kapatılması ve işsizliğe karşı Türk-İş, DİSK ve KESK'in güçlerini birleştirdiğini söyledi.

Bu çerçevede, 15 Şubatta Kadıköy'de bir miting düzenleme kararı alındığını belirten Atalay, mitinge tüm emek ve meslek örgütlerini davet etti. Ekonomik kriz gerekçesiyle işten çıkarmaların önlenmesi gerektiğinin altını çizen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de ekonomik kriz, bir işsizlik krizine dönüşmektedir. Kriz nedeniyle işsiz kalanların sayısı 400 bini aştı. 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik krizin faturasını işçilerimiz ödedi. Artık kimsenin krizin bedelini ödemeye dayanma gücünün kalmadığını hükümete meydanlarda aktaracağız. Kadıköy'deki mitinge, Kocaeli'den geniş bir katılım bekliyoruz."

Kocaeli'de sigortalı sayısı

Aralık 2008 verilerine göre sadece Türk-İş'e bağlı sendikalara üye 30 bin işçinin kriz nedeniyle işten çıkarıldığını ifade eden Türk-İş Genel Mali Sekreteri Atalay, 15 bine yakın işçinin ise ücretsiz izine ayrıldığını öne sürdü.

Bu sayının kayıt dışı istihdam dikkate alındığında daha da arttığını ifade eden Atalay, şunları kaydetti:

"Kocaeli'de aktif sigortalı sayısı 307 bin 244, pasif sigortalı sayısı ise 202 bin 879'dur. 6 Şubatta aldığımız rapor doğrultusunda, işsizlik sigortası için ocak ayında Gebze dahil Kocaeli'de İŞKUR'a müracaat eden 2 bin 789 kişiden 2 bin 500'ü kabul edildi."