"Kriz, korumacı politikalara yöneltti"

CSIS ile TOBB'un düzenlediği konferansta konuşan Hisarcıklıoğlu, krizin özel sektöre ve Türk ekonomisine etkilerine değindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomik krizin başta ABD olmak üzere ülkeleri korumacı politikalara yönelttiğini belirterek, bunun özel sektöre zarar verdiğini söyledi.

Washington'daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) ile TOBB'un ortaklaşa düzenlediği konferansta konuşan Hisarcıklıoğlu, krizin özel sektöre ve Türk ekonomisine etkilerine değindiği konuşmasında, kriz yüzünden Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatının yüzde 30 oranında düştüğünü, Gayrı Safi Milli Hasıla'daki büyüme oranının da yüzde 6 düşüş kaydetmesini beklediklerini belirtti.

Tüm bunlara karşın, Türkiye'nin ihracat yelpazesini genişletmeye çalıştığını,özel sektörün de iç talebi canlandırmaya çabaladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, mevcut küresel ekonomik krizin finans değil, reel sektör krizi olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, krizin IMF'yi bile şaşırttığını belirtirken, bu kuruluşun 2008'den bu yana büyüme tahminlerini beş kez değiştirdiğini kaydetti.

Korumacı politikaların önlenmesi için ülkelerin ekonomik canlandırma paketleri çıkarırken eşgüdüm sağlaması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu konuda özel sektörün de önemli rol üstlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Muhtar Kent de, Türkiye'nin güçlü bir ABD'ye, ABD'nin de güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Kent, dünyanın da güçlü Türk-Amerikan ilişkilerine ihtiyaç duyduğunu, bunun sadece diplomatik değil, ekonomik ve ticari ilişkileri de kapsaması gerektiğini belirtti.

"Amerika'dan korkmamalıyız"

Bu arada, konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, Dünya Türk İş Konseyi Amerika Bölge Komitesi toplantısını düzenlediklerini, bu çerçevede buradaki iş adamları dernekleriyle bir araya gelerek birlikte nasıl sinerji yaratabileceklerini, dünyada nasıl Türk diasporasını ortaya çıkarabileceklerini ele aldıklarını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD arasında ticareti artırmak için atılması gereken adımların neler olduğuna dair bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi ziyareti sırasında, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini istediği yolunda verdiği somut mesajın en önemli adımı oluşturduğunu belirtti.

TOBB Başkanı, "şimdi bunun yavaş yavaş etkilerini görmeye başladık. Bugünkü temaslarımın hepsinde de, birinci adımın ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında olduğunu söylüyorlar ki bu çok önemli. Geleceğimiz açısından umutluyuz. Bir de şu var, biz Amerika'dan korkmamalıyız aslında. Biz bütün dünyaya mal satıyoruz. Belki de en kolay mal satacağımız yer burası" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, TOBB/DEİK tarafından ABD'de yaşayan Türk işadamları derneklerine düzenlenen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada da, Türk ekonomisi, TOBB'un yapısı ve çalışmaları, Türk ekonomisinin 1980'li yıllardan bu yana geçirdiği dönüşümü anlatan bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, yurt dışında yaşayan Türklerin birlikte hareket edebilme kültürünü geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, ABD'deki Türk işadamlarını Dünya Türk İş Konseyine üye olmaya çağırdı.