"Kriz, Türkiye'de değişimi hızlandıracak"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, krizin yarattığı fırsatlara dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAYSERİ - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Küresel kriz, aslında Türkiye'nin olumlu değişimini hızlandıran bir süreç" dedi.

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından düzenlenen "Küresel kriz ve çıkış yolları" konulu toplantı Hilton Otelinde yapıldı.

TİM Başkanı Büyükekşi, toplantıda yaptığı konuşmada, "Küreselleşme nedeniyle bu kriz belki 1929'dan daha büyük olacak. Tek şansımız tecrübeli olmak" dedi.

Eskiden kriz dönemlerinde para musluklarının kısılması gerektiğinin düşünüldüğünü, ancak, artık kriz dönemlerinde ekonomiyi kısmak değil hareketlendirmek gerektiğinin bilindiğini kaydeden Büyükekşi, şunları söyledi:

"Krizin atlatılmasında üstünde durmamız gereken en önemli unsur ekonomiyi canlandırmak. Canlı bir ekonominin ana faktörü, üretmek ve pazarlamaktır. Üretip pazarlayarak yaşam kalitemizi artıracağız. Bu dengeyi kurabilenler krizden yara almadan kurtulacak, kuramayanlar ise küçülmek zorunda kalacak. Türkiye'de üretimin sön dönemde emek yoğundan teknoloji ve sermaye yoğuna dönüştüğünü görüyoruz. Biz bu dönüşüme değişim ekonomisi adını koymuştuk. Sancılar sadece kriz zamanlarında değil, değişim zamanlarında da çekilir. Türkiye zaten değişim ekonomisine girmiş, kendisini olumlu yönde revize ediyordu. Bu da sancılı bir süreçti. Tam bu sürecin ardından küresel krizden etkilenmemiz, aslında değişim sürecimizi hızlandıran etki yapmıştır. Aslında bu kriz, Türkiye'nin olumlu değişimini hızlandıran bir süreç."

Yeni pazarlar keşfedilmeli

Türkiye'nin üretim kalitesini yakaladığını, bu ortamda yapılması gerekenin ise rekabetçi fiyatta üretim yapabilmek ve yeni pazarlar keşfedebilmek olduğunu dile getiren Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Bu kriz, firmalarımızın bu yöndeki dönüşümlerini hızlandıracaktır. Rahatsızlıklarımızı tatlı şurup yerine acı hap ile giderebiliriz. Kriz sırasında şirketler hatalarını görüp düzeltmek için imkan bulacaklar. Devletin yapması gereken ise ihracat için gerekli zemini oluşturmaktır. Dünya ticaret hacmi artıkça dünyanın refahı artacaktır. Bu nedenle krizin sonlanacağının müjdesi, dış ticaretin kımıldamaya başlaması olacaktır.

Gelişmiş ülkeler daha çok küreselleştiği için bu krizden daha çok etkilenecektir. Türkiye ise gelişmiş ülkelere ihracat yapan bir ülke. Bu nedenle AB ülkelerindeki talep daralması bizi olumsuz etkileyecek. Bu ortamda Türkiye'nin daha az küreselleşmiş bölgelere de yönelmesi gerekiyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş, petrol ülkelerinin hızlı büyümelerini yavaşlatacak. Bu ortamda Türkiye'nin Afrika ve komşu ülkelere ağırlık vermesi gerekecek."

Türkiye'nin küresel krizi avantaja dönüştürme şansı bulunduğunu kaydeden Büyükekşi, "Özellikle AB'li üreticiler kriz döneminde az stokla çalışmayı benimsemeye başladılar. Malın temini için Uzak Doğu ve Çin yerine yakın pazarlara yönelmeye başladılar. Özellikle tekstil ve konfeksiyon gibi emek yoğun sektörlerde bazı siparişler Türkiye'ye yönleniyor. Türkiye kaliteli üretimi kısa sürede yapabilecek özelliklere sahip" diye konuştu.