"Krizde görev, hükümete ve bankalara düşüyor"

İSO Başkanı Küçük, bölgeler arası dengesizlik ve eşitsiz kalkınmanın, Türkiye'nin en temel problemlerinden biri olduğuna işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MARDİN - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, bölgeler arası dengesizlik ve eşitsiz kalkınmanın, Türkiye'nin en temel problemlerinden biri olduğunu belirterek, "Bu problemin çözümünde mesafe kaydetmedikçe, Türkiye dengeye gelemeyecektir" dedi. Tanıl Küçük, bugün yaşananın, güven sıkıntısı olduğunu, bu güven sıkıntısının aşılması için de hükümete ve bankalara görev düştüğünün altını çizdi.

İSO, meclis üyelerinden oluşan bir heyetle, Mardin ve Şanlıurfa'da incelemeler yapmak ve bu şehirlerin Ticaret ve Sanayi odaları ile işbirlikleri kurmak amacıyla bir gezi düzenledi. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası ile Yay Grand'da yapılan toplantıda konuşan Küçük, İSO Meclisi olarak, her yıl, İstanbul dışındaki kentlere bir ziyaret düzenlemeye gayret ettiklerini bildirdi. Küçük, bu ziyaretlerin, Anadolu sanayisindeki gelişmeleri yerinde görmek, odaların arasındaki diyalog ve işbirliğini geliştirmek açısından çok faydalı olduğunu belirtti.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin, büyük potansiyeline rağmen, maalesef, çeşitli nedenlerle, arzu edilen kalkınma düzeyini gerçekleştiremedikleri bir bölge olduğuna dikkati çeken Küçük, Güneydoğu Anadolu bölgesinin, pek çok ekonomik ve sosyal göstergede, Türkiye ortalamasının epeyce altında olduğunu ifade etti.

Mardin ve Şanlıurfa'da ekonominin büyük ölçüde tarıma dayalı olduğunu dile getiren Küçük, bu illerde, göç oranının ve işsizlik oranının yüksek olduğunu, kişi başına düşen gelirin ise Türkiye ortalamasının altında olduğunu söyledi.

Eğitimle ilgili de bölgede ciddi sorunların olduğunu vurgulayan Küçük, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki; özellikle bölgede, uzun yıllardır devam eden terör, ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde mesafe alınmasını zorlaştırmaktadır. Sorunları daha da derinleştirmektedir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde yaşanan sorunlar, hepimizi üzmektedir ve bu sorunlar, İstanbul'u da olumsuz etkileyen sonuçlara yol açabilmektedir. Aldığı yoğun göçle birlikte hızla artan nüfus ve çarpık kentleşme İstanbul'u da sorunlar kenti haline getirmektedir.

Bölgeler arası dengesizlik ve eşitsiz kalkınma Türkiye'nin en temel problemlerinden biri...Bu problemin çözümünde mesafe kaydetmedikçe, Türkiye dengeye gelemeyecektir."

Tanıl Küçük, sorunların çözülebilmesinde, bölgenin ihtiyaçlarına gerçekten cevap verecek teşvik mekanizmasının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, bölgesel ve sektörel teşviklerin, öne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Hükümetin ve bankaların görevi

Toplantıda, gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Küçük, bir soru üzerine Küçük, yurt dışından ve Türkiye'den, son günlerde olumlu sinyaller geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Vergi indirimlerindeki geç kalınmışlığa rağmen, uygulanan sektörlerde fayda sağlandı. Bunun, diğer sektörlere de uygulanmasını ve Kredi Garanti Fonu sorununun bir an önce çözülmesini istiyoruz.

Geçmişte bankacılıkta kaynak sıkıntısı vardı ancak, bugün kaynak sıkıntısı çözülmüş durumda. Bugün yaşanan güven sıkıntısıdır. Güven sıkıntısının aşılması için hükümetimize de bankalarımıza da görev düşüyor. Kötü gidişin durduğu kanısı çalışmalarımıza hız vermelidir.

Kredi faizleri; evet, yüksek ama neden yüksek olduğunun iyi tespit edilmesi lazım. Kredi faizleri yaşanan güven sıkıntısından dolayı yüksek. Bankalar, risk algıladıkları için kredi faizlerini yüksek tutuyorlar."

Mardin ve Şanlıurfa gibi Güneydoğu bölgesindeki diğer illerin de ihracat yapmayı düşündüklerini dile getiren Küçük, "Ben de bilmediğim bazı şeyleri bu gezide öğrendim. Örneğin; Orta doğunun et ve süt ihtiyacının 50 milyar dolar olduğunu ve bunun sadece 2,5 milyar dolarlık kısmını bizim karşıladığımızı öğrendim. Yani, yapmamız gereken daha çok çalışmalar var. Bundan sonra, buradaki sanayi ve ticaret odalarıyla daha sıkı işbirliğinde olacağız" diye konuştu.