"Krizden çıkışın tek çaresi tüketiciler"

Bakan Çağlayan, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle mesaj yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yaşanılan ekonomik krizden çıkışın tek çaresinin "tüketiciler" olduğunu bildirdi.

Bakan Çağlayan, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, Tüketici Kanununda yapılacak değişiklerin en kısa sürede Başbakanlığa sevk edileceğini kaydetti. Tüketicinin korunması için gerekli tedbirleri alma ve gerekli düzenlemeleri yapmanın, Bakanlığının sorumluluğunda olduğunu belirttiği mesajında Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

"1983 yılından bu yana her yıl 15 Mart günü 'Dünya Tüketici Hakları Günü' olarak kutlanmaktadır. 15 Martta düzenlenen bu faaliyetler bütün dünyada tüketici haklarının daha ileriye götürülmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve tüketici aleyhine uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları için önemli bir fırsattır.

Bakanlığım tarafından yürürlüğe konulan ve neredeyse 14 yıldır uygulamada olan 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun', ayıplı maldan, kapıdan satışlara, garanti belgesinden, taksitli satışlara, paket turlardan, tüketici kredilerine kadar bir çok alanda tüketicilerin korunmasına yönelik düzenlemeleri içermektedir. Ancak aradan geçen 14 yılda ortaya çıkan yeni ihtiyaçları, kanunun uygulanmasında yaşanan aksaklıkları ve AB mevzuat uyumunu sağlamak üzere yeni bir kanun tasarı taslağı hazırladık. Hedefimiz kısa sürede söz konusu düzenlemenin TBMM'nde görüşülerek, kanunlaşmasını sağlamaktır."

Bakan Çağlayan, bu düzenlemelerin bugün dünyanın yaşadığı küresel finansal kriz ortamında, çok daha büyük önem kazanmakta olduğuna dikkati çekerek, "çünkü dünyada yaşayan her insan, konumu ve görevi ne olursa olsun nihayetinde tüketicidir. Tüketicilerin güvenini tesis etmek krizle mücadelede en etkin faktör olacaktır" görüşünü bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak Tüketici Koruma Yasasında değişiklik içeren çalışmalarının, tüketiciyi "velinimet" olarak gören kültürün bulunduğu Türkiye'de "tüketici-satıcı-hizmet sunucu"nun hak ve sorumluluklarını çağdaş normlara getireceğini belirten Çağlayan, tüm vatandaşların Tüketici Hakları Günü'nü kutladı.