"Krize rağmen 5 bin ton pirinç sattık"
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, 5 bin ton daha talep gelmesini öngördüklerini belirtti
İSTANBUL - Sezon Pirinç, global krize rağmen Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan'a 5 bin ton pirinç ihraç etti.
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyayı etkisi altına alan global krize rağmen bir ilki gerçekleştirerek Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan'a pirinç ihraç ettiklerini belirtti.
Bundan sonra ihracatın devam edebilmesinin iki nedene bağlı olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Global krize rağmen Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan'a 5 bin ton pirinç ihraç ettik. Bundan sonra ihracat devam eder mi? Bu iki şeye bağlı; birincisi Türkiye'nin ihracat kapasitesi, ikincisi ise dünyadaki konjonktür. Türkiye pirinçte klasik bir ihracatçı olamaz ama açık bir değerlendirme yapmak gerekirse bundan sonra bu tip fırsatların çok çıkabileceğini düşünüyorum.
Bunun en önemli nedeni ise pirinç ve buğdayın en önemli stratejik gıda maddesi olmaya devam etmesi. İlk defa Orta Doğu'daki yatırım şirketlerinden Sezon Pirinç olarak çok büyük talep görüyoruz. Çok ciddi yatırım teklifleri alıyoruz. Dünyadaki sermaye hareketlenmeleri son derece kısıtlandığı halde bize teklif getiriyorlar. Gıdanın kendisi zaten stratejik, Orta Doğu ülkeleri de kendileri için birinci derecede stratejik olan bu alana girmek istiyorlar. Çünkü, sermaye yapıları iyi ama üretimleri düşük."
"5 bin ton daha talep gelmesini bekliyoruz"
Mehmet Erdoğan, 5 bin ton daha talep gelmesini öngördüklerini belirten Erdoğan, bunda ramazanın yaklaşmasının da etkili rol oynayacağını kaydetti.
Pirinç açısından iç piyasayı da değerlendiren Erdoğan, şunları ifade etti:
"İç pazarda geçen yıl yaşanan pirinçten kaçış durumu, bu yıl fiyatlar normale dönünce biraz yavaşladı. Mukayeseli bakıldığında pirinçte geçen yıldan daha iyi bir yıl bekleniyor. Ama tabii krizden kaynaklı bir talep gerilemesi pirinç üzerinde de olabilir.
Pirinci kendi kendisiyle kıyaslarsak, geçen yıldan daha iyi durumda ve kaybettiği imajı biraz toparladı. Fiyatlarının da dünya piyasalarından daha uygun olması bu durumun oluşmasında etkili oldu. Ancak çok büyük bir talep artışı oldu mu diye bakarsanız hayır olmadı. Ama geçen yıl, nisan ayından sonra tüketimde yaşanan ve yüzde 25 oranına ulaşan kayıp düzeldi. Kısacası, pirincin kendi imajından ya da satış fiyatından kaynaklanan bir tüketim kaybı artık yok. Kaybettiği mesafeyi geri aldı."