"Kuru ot stoklayanın elinde patlayacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AĞRI  - Ağrı Ziraat Odası hizmet binası ile toprak analiz laboratuvarının açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,, burada yaptığı konuşmada, bu yıl Doğu Anadolu ile Orta Anadolu'da yer yer kuraklıklar meydana geldiğini belirtti.

Kuraklığın etkisiyle çayır otu ve diğer ürünlerde bir azalma meydana geldiğini ifade eden Eker, şöyle devam etti:
"Bu çok büyük azalma değil. Yani yüzde 10 miktarında bir azalma var. Her işte olduğu gibi bu işte oldu, bu işin fırsatçıları oldu. Onlar ürünleri stokluyor ve fiyatları yükseltiyorlar. Yani saman, kuru, ot, yonca gibi ürünleri sonradan satıyorlar. Biz bunlara karşı birtakım tedbirler alıyoruz. Yani bu ürünleri stoklayanların elinde bu ürünler patlayacak. Bu tedbirleri alıyoruz. Buradan üreticiye de yetiştiriciye de, özellikle besicilik yapanlara yönelik bir tedbirimiz var. Onlara hayvan başına bir ödeme planladık. Önümüzdeki haftalarda ödemeleri yapılacak. Gerekli tüm çalışmaları yaptık. Hayvan başına 300 liralık bir ödeme planlıyoruz. Bu şekilde özellikle besicilik yapanlara destek olmaya çalışıyoruz."

"Üretici aleyhine davrananlarla mücedele ediyoruz"

Bakanlığının yem konusunda yaptığı çalışmaları da anlatan Bakan Eker, şunları kaydetti:
"Yem ile ilgili olarak da yani ithalatla aşmak suretiyle burada spekülasyon yapanlara, bu işte gerçekten üretici aleyhine davrananlarla mücadele ediyoruz. Amaç hayvancılık yapan kardeşlerimizin daha ucuz bir yem temin edebilmesi bizim için önemli. Çünkü hayvancılığın temel bitkisi yemdir. Yem pahalı oldu mu üretici sıkıntıya girer. Ben az önce toprak analiz laboratuvarını gezdim gerçekten çok güzel. Bu analiz sayesinde toprağımızın hangi gübreye ihtiyacı varsa o gübreyi kullanalım. Gerek hayvancılıkla ilgili gerek yem tedariki gerek hayvan başına ödeme gerekse hayvancılıkla ilgili diğer konularda biz tarımla ilgili desteklerimizi devam ettiriyoruz."

Para çiftçilerin hesabına yatacak

Türkiye genelinde bu yıl sonuna kadar 7 milyar 500 milyon civarında ödeme programları bulunduğuna işaret eden Bakan Eker, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bugüne kadar yaklaşık yüzde 90'ını ödedik. Bugün ve yarında çiftçilere 186 milyon lira destekleme yapılıyor. Bunlar prim ödemeleri, kırsal kalkınma desteği ve çayla ilgili, bugün ve yarın Türkiye'de çiftçilerin hesabına yatacak para. Diğerleri de her ay ödeme vakitleri geldiğinde yıl sonuna kadar, bu dediğim işte besicilere de ödeyeceğimiz para da dahil olmak üzere yıl sonunda kadar toplamda 7,5 milyar lira Türk çiftçisine nakit karşılıksız verdiğimiz hibe desteği. Üretimi daha hızlandırmak, biraz daha kolay hale getirmek için bunları yapıyoruz."
Bakan Eker, daha sonra Ağrı Belediyesi tarafından yaptırılan hayvan borsasının inşaatını da gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir