"Makro reformların tamamlanabilmesi için mikro reformlar gerekli"

MB Başkanı, "Sistemin düzgün çalışması için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Gerçekleştirilen makro reformların tamamlanabilmesi için bir çok mikro reformun yapılması gerektiğini belirten Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Sistemin düzgün çalışması için bir takım tedbirler aldık. Bundan sonra alınması gereken tedbirler var ise ki var, bunları almaya devam edeceğiz" dedi.

Yılmaz, İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim Petrokimya Tesisleri'ni gezerek, incelemelerde bulundu. Yılmaz ile birlikte Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez ve Mehmet Yörükoğlu, Banka Meclis Üyeleri Vehbi Çıtak ve Necdet Şensoy'u, Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy, Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy ve Genel Müdür Kenan Yavuz karşıladı.

Merkez Bankası heyeti, Petkim yetkililerinden basına kapalı yapılan brifingle bilgi aldı. Toplantıdan ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz, Ağustos ayında Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz'dan, kendilerine bugüne kadar en çok yöneltilen eleştirilerden, "yüksek faiz, düşük kur" konusunda Petkim'in yaşadığı sorunları anlatan ve tesislere davet eden bir mektup aldığını anlattı. Söz konusu eleştirilere ilişkin düşüncelerini Yavuz'u telefonla arayarak paylaştığını dile getiren Yılmaz, çıkan ilk fırsatta da tesise gelme sözü verdiklerini ifade etti. Ziyaretin bu çerçevede gerçekleştirildiğini belirten Durmuş Yılmaz, Petkim yöneticilerinin verdiği brifingden çeşitli mesajlar aldıklarını kaydetti. Bununla birlikte, Merkez Bankasının kurla ilgili herhangi bir hedefinin bulunmadığına dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu toplantıdan benim çıkardığım sonuç, evet, Türkiye'de kur gelişmeleriyle Merkez Bankasının fiyat istikrarı arasında önemli bir ilişki var. Şunu kabul ediyoruz; Türk Lirası güçlendikçe Merkez Bankası'na verilen fiyat istikrarını sağlama görevi, dezenflasyon süreci olumlu etkileniyor. Ama biz, öteden beri şunu söylüyoruz ve söylemeye devam ediyoruz; Türkiye'de dalgalı kur rejimi var.

Merkez Bankası'nın bu ilişkiye rağmen kurla ilgili herhangi bir hedefi yok. Kuru, tamamen piyasa belirliyor. Merkez Bankası piyasada iki tür işlem yapıyor, bir tanesi piyasada arz ve talep koşulları imkan verdiği ölçüde, özellikle arz koşullarının olumlu olduğu dönemlerde fiyat seviyesini etkilemeden, merkezi hükümetin borcunu da finanse ettiğimiz için, rezervlerimizi güçlendirmek üzere önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde piyasadan döviz alıyoruz. Onun dışında eğer kurlardaki hareket ülkenin makro ekonomik temellerinden kopuk ise burada bir dalgalanma söz konusu ise doğrudan piyasaya müdahale ediyoruz, edebiliriz ve bu opsiyon her zaman elimizde var.

Ama biz, 2006 Haziran ayından itibaren bu yönde piyasaya herhangi bir müdahalede bulunmadık. Dalgalı kur rejimi var, kur iniyor da çıkıyor da. Nitekim 2001'den bu tarafa, bu tür dalgalanmalar en az 7-8 kez olmuştur. Bunun her birisi süresi 32-33 gün ile 120 gün arasında değişmiştir."

Tedbiler alınıyor, gerekirse yenileri de alınacak

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bugün itibariyle döviz piyasasına likiditeyi sağlamaya yönelik çalışmalara devam ettiklerini de belirterek, şunları söyledi:

"Sistemin düzgün çalışması için bir takım tedbirler aldık. Bundan sonra alınması gereken tedbirler var ise ki var, bunları almaya devam edeceğiz. Dolayısıyla kurun seviyesi ile ilgili olarak herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. Ancak biz, bugün bize yapılan sunumdan şunu anladık ki, evet kur ekonomik aktivitenin belirlenmesinde, ihracatta önemli bir unsur. Ama, özelde Petkim, genelde Türkiye'nin karşılaştığı sorunların önemli bir kısmı yapısal.

Önümüzdeki dönemde özellikle gerçekleştirdiğimiz makro reformların tamamlanabilmesi için yapılması gereken bir hayli mikro reform olduğunu gördük. Umarım bu yapılır. Bu yapıldığı zaman da ekonomimiz daha sağlıklı bir yere gelir ve oturur."

Yılmaz, bir gazetecinin, reel sektörün rahatlatılması için alınması gereken önlemlere ilişkin sorusuna ise gereken tedbirlerin 30 Ekim'de banka yöneticileriyle yapılan toplantıda açıklandığını, bu çerçevede tedbirleri  peyderpey aldıklarını ve almaya devam edeceklerini söyledi.

Yılmaz, daha sonra Petkim üretim sahasını gezerek, Genel Müdür Kenan Yavuz'dan üretim süreciyle ilgili bilgi aldı. Yavuz, Türkiye'nin Petkim gibi tesislere ihtiyaç duyduğunu belirterek, Merkez Bankası'ndan bu konuda destek beklediklerini kaydetti.