"Merkez Bankası bizim kullanacağımız paraya niye ortak oluyor?"
Halit Narin, Türkiye'nin kendi parasını kendi müteşebbis vatandaşına kullandıramadığını söyledi
İSTANBUL - Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ve Uluslararası Tekstil Sanayicileri Federasyonu (ITMF) Başkanı Halit Narin, bankaların hazine bonosundan yüzde 10'dan fazla faiz aldığını savunarak, "Merkez Bankası bizim kullanacağımız paraya niye ortak oluyor?" dedi.
TGSD tarafından düzenlenen, 2. Uluslararası İstanbul Moda, Tekstil & Hazır Giyim Konferansı ve Sergisinin (Bridges of Fashion İstanbul) "Küresel Koşullarda Ekonomik Değerlendirme" konulu oturumunda konuşan Narin, krize ilişkin olarak bir şeyin dibini bulmadan da içinden çıkılabileceğini söyledi.
Narin, "Herkes dibi merak ediyor. 'Yol yürümekle borç ödemekle biter' der atalarımız. Sanayide ve ekonomide dibi bulmak ancak çalışmakla üretmekle olur. Üretmeden yaşamayı öngören finans ekonomisi tüm dünyayı perişan etti" dedi.
Türkiye'nin ilk kalkınma hamlesine öncülük eden tekstil sektörünün göz ardı edilmesinin bugün getirdiği sonucun büyük bir işsizlik olduğuna işaret eden Narin, sektörün en büyük sorunlarından birinin haksız ve kayıt dışı ithalat olduğunu belirtti.
"Devlet ihtiyacı varsa parayı başka yerden kullansın"
Türkiye'nin kendi parasını kendi müteşebbis vatandaşına kullandıramadığını ifade eden Narin, şunları kaydetti:
"Başbakan bankalara kızıyor. Haklı da çünkü bankalar bize para vermiyor. Ama biz diyoruz; Bankalar niye versin deli mi? Hazine bonosundan yüzde 10'dan fazla faizi tıkır tıkır alıyor. Dünyada bu rakam yüzde2-3'ler düzeyinde. Neredeyse sokakta su satanlar da kredi kartı dağıtıyor. Kredi kartlarındaki yüzde 50-60 faizle vatandaşın emeği alınıyor. Bu banka sanayiciye, üreticiye para verir mi? Sistemin ağırlık noktası burada. Türkiye kendi parasını kendi müteşebbis vatandaşına kullandıramıyor. Devlet politikasıdır ama Merkez Bankası bizim kullanacağımız paraya niye ortak oluyor. O bizim paramız, müteşebbisin parasıdır. Devlet ihtiyacı varsa parayı başka yerden kullanmalı. Bozukluk burada başlıyor."