"Mesleki belgesi olmayanlar Avrupa'da çalışamayacak"

Bakan Dinçer, bireyi, yeterliliklerinin güvenilir olarak belgelendirilmesi ve uluslararası kıyaslanabilirlik seviyelerine göre sertifikalandırdıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, iş gücü serbest dolaşımı gerçekleştiğinde, mesleki yeterlilik olarak belirli eğitimi almış ve belgelendirilmiş olmayanların Avrupa ülkelerinde çalışamayacaklarını söyledi.

Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında düzenlendiği basın toplantısında, Türkiye'de ilk ulusal meslek standartları ile iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. 

Türkiye'de ilk defa meslek tanımı yapıldığına dikkati çeken Dinçer, bu çerçevede Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun 2006 yılında kurulduğunu anımsattı.

Ulusal Meslek Standardı'na göre otomotiv sektöründe 9, doğalgaz dağıtım ve tesisi sektöründe 11 olmak üzere 20 mesleğin tanımının yapıldığını anlatan Dinçer, meslek tanımlarının Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandığını anımsattı.

Dinçer, Ulusal Yeterlilik Sistemi'nin ana bileşeni olarak oluşturulan Ulusal Meslek Standartları'nın, iş ve eğitim dünyasının mutabakatıyla hazırlandığını ifade etti.

Meslek standartlarının, iş dünyasına, toplumun ihtiyaçlarına, piyasaya duyarlı ve uyumlu bir şekilde ortaya konulduğunu ifade eden Dinçer, şöyle konuştu:

"Eğitim ve istihdam arasında ilişkisi kuruluyor. Bireyi, yeterliliklerinin güvenilir olarak belgelendirilmesi ve uluslararası kıyaslanabilirlik seviyelerine göre sertifikalandırıyoruz. Böyle bir belgeye sahip olan kişi hem ulusal hem de AB ülkelerinde kendi mesleğini icra edebilecek. Ulusal Meslek Standardı, işverenin nitelikli işçiye erişmesini kolaylaştıracak. İşveren hangi meslekten eleman arıyorsa bu belgeye sahip kişilere ulaşabilecek. Standartlar, toplam verimlilik ve ulusal rekabet gücünü de artıracak. Ülkemizin iş dünyasını iki temel sorunu var. Birisi, Türkiye'deki eğitim ve eğitim sistemini piyasadan kopuk olması, ikincisi iş gücümüzün niteliklerinin düşük ya da vasıfsız olması. Standartlar, ilgili kurumların bu sorunu çözmek için ortak bir platform olarak görülebilir. Biz, ilgili kurumlarla birlikte donanımlı insanların yetiştirilmesi için çaba sarf edeceğiz."

Dinçer, ikinci önemli çalışmanın, "İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Yeni Düzenleme" olduğunu söyledi. 

Yeni düzenlemeyle, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin standartlaştırılması, konuya ilişkin hizmetlere erişimin kolaylaştırılması ve iş kazası ile meslek hastalıkları sayısının ve maliyetinin azaltılmasının hedeflendiğini anlatan Dinçer, bu çalışmada da çok aktörlü bir yapılanma öngördüklerini ifade etti.