"Muayene katılım payındaki artış, özel sağlık kuruluşlarını zor durumda bırakacak"
İTO Başkanı, 'muayene katılım payındaki' artışı eleştirdi
İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 1 Ekimden itibaren vatandaşın özel hastanelere ödediği "muayene katılım payı"nın 2 TL'den 15 TL'ye çıkarılmasının, hem hastaları hem de özel sağlık kuruluşlarını zor durumda bırakacağını savundu.
Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişikliğe dayanarak gerçekleştirilen katılım payı artışının, aynı basamakta yer alan özel hastane ile devlet hastanesi arasında eşit olmasının daha doğru olacağını kaydetti.
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Danıştay kararına uyarak 1 Haziran 2009'dan bu yana muayene katılım payını özel, devlet ve üniversite hastanelerinde eşit şekilde 2 TL olarak uyguladığını anımsatan Yalçıntaş, bu bedelin 1 Ekimden itibaren ise devlet hastanelerinde 8 TL ve özel sağlık kuruluşlarında 15 TL olarak belirlendiğini ifade etti.
Özel sektörü haksız rekabete sürükleyecek
Murat Yalçıntaş, hastanın ödeyeceği 15 TL'nin 12 TL'sinin muayene sırasında, 3 TL'sinin ise eczaneden ilaç alırken tahsil edileceğini kaydederek, 15 TL gibi yüksek bir bedelin, özel sektörü kamu hastanelerine karşı haksız rekabete sürükleyeceğini aktardı.
Bu haliyle katılım bedelinin uygulamasının, gereksiz ve mükerrer muayeneleri caydırıcı değil, özel hastaneleri tercih eden vatandaşı cezalandırıcı duruma geleceğini vurgulayan Yalçıntaş, muayene için sözleşmeli özel sağlık kuruluşlarını tercih eden orta ve alt gelir sahibi SGK'lı hastaların 12 TL 3TL muayene katkı payı ödemek yerine, hiç katkı payı almayan sağlık ocakları ile 1. basamak sağlık kuruluşlarına yöneleceğini aktardı.
Özel sağlık kuruluşlarını kapanma noktasına getirecek
Hastaların, devlet hastanelerine başvurduklarında da özel hastanelerdeki 15 TL'nin neredeyse yarısı kadar, 8 TL bedel ödeyeceğini, bu tablonun da özellikle çok küçük fark ücretleri ile SGK'lı hastalara hizmet veren özel sağlık kuruluşlarını çok zor duruma düşüreceğini ve hatta kapanma noktasına getireceğini ifade etti.
Çünkü özel tıp merkezlerinin hemen hemen tamamının, özel hastanelerin ise birçoğunun hastadan 2 TL katkı payı ve ortalama 5-6 TL fark ücreti olmak üzere toplam 7-8 TL alarak hasta çekebildiğini kaydeden Yalçıntaş, uygulamanın başlamasıyla bu merkezlerin hastalardan muayene katkı payı dahil en az 17-18 TL almaları gerekeceğini ifade etti.