"Müşteriyi kriz döneminin sonuna kadar tutma yaklaşımını kullandık"

Cem Boyner, yeni mağaza açma konusunda "iştah ve acelelerinin" bulunmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner, "müşteriyi kriz döneminin sonuna kadar 'boğmadan' ve 'kanatlarına dokunmadan' tutma yaklaşımını kullandıklarını" belirtti.

Boyner, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde oluşturulan CEO Club kapsamında başlatılan Perakende Liderleri platformunun ikinci toplantısında yaptığı konuşmada, gençlik yıllarında yazları Büyükada'da geçirdiğini ve işe gittiğini ifade ederek buna ilişkin bir anısını anlattı. Ada vapurundayken bir tanıdıklarının kendisine "kadını nasıl elinde tutacağını" sorduğunu belirten Boyner, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kendisi bana şunu söyledi; 'Kadını nasıl tutarsın? Kadını kelebeği tutar gibi tutarsın, avucuna koyarsın, çok sıkıştırırsan kanatları kırılır, çok açık bırakırsan kaçar. Öyle tutacaksın ki hem sıkmayacaksın, hem kaçmayacak'. Biz bunu müşteriler için kullandık. Kriz döneminin sonuna kadar, 'müşteriyi boğmadan, kanatlarına dokunmadan nasıl elimizde tutarız' yaklaşımını kullanıyoruz. Onu tutmak için saçma sapan risklere, detaylara girmeden... Şirketi düz rotada tutacağız ki kriz bittiği zaman müşterilerimizle tekrar beraber yol alabilelim.

Bize fire hakkı vermeyen bir dönemden geçiyoruz. Kendi kaleme gol atamam, fırsat varsa kaçıramam."

Cem Boyner, perakende işinin insanları, 'bu berbat dönemde" bile iyi hissettirmek işi olduğunu söyledi.

Bu dönemde Boyner Holding olarak asla finansal risk almadıklarının altını çizen Cem Boyner, "Yeni mağaza açma konusunda hiç iştahımız ve acelemiz yok. Çok dikkatliyiz, çok daha az mal alıp eski mağazalarda satabileceğimizi biliyoruz. Tabii ki hiç mağaza açmıyor değiliz, ancak iki kere düşünüp bir kere açıyoruz" dedi.

Mağazalarda giriş fiyatlarını aşağıya indirdiklerini, müşterinin kolay alabileceği ürünleri çoğalttıklarını ifade eden Boyner, müşterinin alacağı malın cebindeki paradan daha kıymetli olacağını düşündüğü zaman değiştiğini, 100 liraya 100 lira vermediğini kaydetti.

"Küçük bir V ile yukarı doğru çıkar"

Krizin tanımı konusunda yapılan "V","W" ve "U" benzetmeleri konusundaki tartışmalara da değinen Boyner, "En kötü ihtimalle W bile yaşıyor olsak ikinci V birinci V kadar dibe vurmaz. Benim beklentim, küçük bir V ile yukarı doğru çıkacağımız yönünde" dedi.

Türkiye'de perakende sektörünün "en berbat" dönemini 2008 Mart-2009 arasında yaşadığını, bu dönemde işlerin bir önceki döneme göre yüzde 10-20 arasında geri gittiğini ifade eden Boyner, 1 Nisan'dan itibaren ise çok ciddi bir düzelme hissettiklerini, artık etiket fiyatlarına dönüldüğünü söyledi.

Şu anda değişimin artı 2 eksi 2 arasında söz konusu olduğunu kaydeden Boyner, fiyatlarda yeni bir denge kurulduğunu, Türkiye'de otomotiv sektörünün patlamasıyla perakendenin de ayağa kalktığını belirtti.

Boyner, "Ne derseniz deyin, 'kış uykusundan uyandı' ya da başka bir şey, ilk kez ekonominin toplu reaksiyon gösterdiğini gördük" dedi.