"Mutabakat olursa Anayasa'yı değiştiririz"

NTV'nin canlı yayınına çıkan Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliği için muhalefetin de desteğini arayacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliğinin muhalefetle mutabık kalınarak yapılmasının önemli olduğun vurgulayarak "Hep beraber buna olumlu yaklaşmazsak, yapmayalım. Mutabık kalırsak, bunu yapacağız" dedi. Erdoğan, NTV'nin canlı yayınında "Seçimden sonra anayasa değişikliğini uzlaşma olmadan gündeme getirecek misiniz?" sorusu üzerine, "Olur olmaz, benim için çok da dert değil. Bir parti lideri olarak düşüncemi ortaya koyuyorum. Burada ülkemin menfaati varsa olur. Biz sadece sunarız, milletimize mesajı veririz. Kendileri ikna olur, olmaz. Biz parlamentoda bir şeyler üretmek için varız. Hep beraber buna olumlu yaklaşmazsak, yapmayalım. Mutabık kalırsak, bunu yapacağız"dedi. Erdoğan, "Yeni bir Anayasa mı hazırlanacak yoksa kısmı değişiklik mi yapılacak?" sorusuna "Anladık ki Türkiye'de bu parlamento ile böyle bir şey yapılamaz. Bu parlamentodaki anlayış yeni anayasayı götürecek durumda değil. Olması gereken başlıkları seçelim ve onları yapalım diyoruz. 4 başlık teklif ediyorum. Onların teklif ettiklerini de katarız" karşılığını verdi.

Sandık başında türban yasağı

Erdoğan, YSK'nın "sandık kurullarında türbanlıların görev yapamayacağına" ilişkin kararıyla ilgili olarak, "Bu çok yanlış bir karar. Demokrasiye ters, antidemokratik bir yaklaşım tarzı. Orayı kamusal alan olarak ilan edemezsiniz. Bırakın kadınların parlamentoya girmesini, sandık başında görev yapması bile engelleniyor. Sadece başı açık olanlar mı siyaset yapacak?" dedi. Erdoğan, başörtüsü yasağı ile ilgili yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine "42 ve 10. madde ile ilgili atılan adımlar verilen kararlar var. Demek ki Türkiye'nin daha olgunlaşması lazım, o demokratik olgunluğa ulaşması lazım. Türkiye'nin bu noktada alacağı mesafe var. Öyle görülüyor" diye konuştu.

Öne çıkan noktalar

Erdoğan, "Dün 'Ben bile dinleniyor olabilirim, endişesini taşıyorum' dediniz. Bir ülkenin başbakanı da bu endişe ile davranıyorsa, korku imparatorluğuna doğru mu gidiyoruz" sorusu üzerine "Türkiye'de dinlenilenler MİT, askeri istihbarat, emniyet istihbarat tarafından mı dinleniyor? Bunların dışında dinleme imkanı yok mu? Benim söylemek istediğim bu. Bu dinlemelerin bir çoğu savcılık müsaadesi ile olan dinlemeler değil. Yasal dinleme yapılmıyorsa onun yasal karşılığı da yoktur" diye konuştu. "Şahsen önlem alıyor musunuz?" sorusunu "Şahsen aldığım önlem, telefonda artık bir meseleyi konuşmaya gerek yok. Benimle herhangi bir problemi konuşması gereken varsa bizzat kalkıp gelsin" diye yanıtlayan Erdoğan "Ama ortam dinlemesi de var" sözlerine "O konularda bulunduğum ortamlara dikkat ediyorum" karşılığını verdi.

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

* (Ergenekon soruşturması ikinci iddianamesi) bu iddianameyi hazırlayan Tayyip Erdoğan değil. Ben, bu sürecin içine giremem. Fakat sayın Dündar, beni ve Adalet Bakanımı eşimizle mukayese yaparak niçin beni bu işin içine karıştırıyor? İddianameyi ben mi hazırladım?.

* (Terör örgütü üyelerine af) öyle bir şey bizim gündemimizde yok. Söz konusu değil.

* (Kürt Konferansı) bir konferans olarak değerlendirmiyorum. Bu noktada bir şey yapılacaksa zaten bizim burada bir rahatsızlığımız yok. Benim kürt kökenli vatandaşlarım var. Benim parlamentomda şu anda Kürt kökenli milletvekillerim, bakanlarım var kabinemin içerisinde. Bunun zararı olacağına inanmıyorum.

* En son açıklamayı planladığımız Kredi Garanti Fonuyla alakalı olarak bu konuda bir açıklamamız söz konusuydu. Bunun arkadaşlarla bugün bir değerlendirmesini yaptık. Ve burada yaklaşık 1 katrilyonluk bir paketi açıklıyoruz.