"Önümüzdeki 6 ay tedirginlik bekliyoruz"

Metro Group Türkiye temsilcisi Tekeoğlu, satışlarda Kurban Bayramı ve yılbaşında biraz hareketlenme olabileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Metro Group'un Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, ekonomik krize rağmen satışlar açısından bu yıl "okula dönüş" ve Ramazan ayının iyi geçtiğini, ancak gelecek 6 ayı tedirginlikle beklediklerini söyledi.

Tekeoğlu, krizde satışları canlandırmak için alışveriş merkezlerinde (AVM) ciddi promosyon ve satış kampanyalarının uygulandığını hatırlatırken, "Aynı nedenle ciddi indirim kampanyalarının, promosyonların  devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Tekeoğlu, krizde satışları canlandırmak için alışveriş merkezlerinde (AVM) ciddi promosyon ve satış kampanyalarının uygulandığını hatırlatırken, "Aynı nedenle ciddi indirim kampanyalarının, promosyonların  devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Şu an için inşaatına daha önce başlanmış ve tamamlanmaya çalışılan AVM'lerin açıldığını, yeni yatırımların bulunmadığını vurgulayan Tekeoğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, AVM yatırımlarının en erken 2010'un son çeyreğinde hızlanmasını beklediklerini kaydetti.

Kurban Bayramı ve yılbaşında da biraz hareketlenme olabileceğini belirten Metro Group Türkiye temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, "Ama artık önümüzde o kadar bilinçli bir tüketici var ki... Çok arayıp takip ediyor. Bütün fiyatları karşılaştırıyor. En iyi ürünü hangi fiyatla nerede bulacağını biliyor. Perakendecinin işi çok zor. Dolayısıyla bu kampanyalar, promosyonlar devam edecek ve satışlar bu şekilde hareketli olacak. Ama normalde yine bir yavaşlık var. Bu dönem, nisbeten 2001 krizine göre daha hafif atlatıldı. İnsanlar pirinçten bulgura, çikolatadan şekere dönmedi. Toplumsal dayanışma, aile bağları toplumun ekonomik olarak çöküşünü önledi" diye konuştu.

Merter Real, dünyada Metro'nun ciro birincisi

Grup şirketlerinden toptancı market olan Metro Gros Market'in geçen yılki ile aynı durumda olduğunu, bir kayıp yaşamadığını, ancak bu yıl 3 mağaza açan Real'in daha iyi durumda olduğunu belirten Tekeoğlu, açılışında 300 liralık alışverişe 50 liralık altın çip hediye edilen Merter Real'in, bu promosyonlar nedeniyle 4 hafta boyunca dünya genelindeki Metro mağazaları arasında ciro birincisi olduğunu bildirdi.

Tekeoğlu, "AVM'ler acayip indirim kampanyaları, promosyonlar yaptılar. Tüketici promosyana bağımlı hale geldi. Bu krizin bir yan etkisi. Sürekli her ay ucuzluk, ucuzluk yapılması gerekiyor. 2010 ortasından sonra ve sonuna doğru belirli bir düzelme olacak. Fakat önümüzdeki 6 ay için çok yüksek beklentilerimiz yok. Tedbirli olmak ve piyasaları dikkatle takip etmek zorundasınız. Krizin 'W' çizgisi çizeceği söylendi. Tedirginlik dünyada sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki gelişmelerin yabancı yatırımcılar tarafından da ciddi bir şekilde takip edildiğini vurgulayan Tekeoğlu, "Türk insanı çalışkan özverili. Karamsar değilim, ama ancak önümüzdeki 6 ay, 2010 sonuna kadar sıfırdan yabancı yatırım gelmesi açısından çok umutlu değilim" dedi.