"Oransal artışlar sorunu çözmüyor"

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan,"Asgari ücrette oransal artışlar sorunu çözmeye yetmemektedir. Oransal artışlar yerine öncelikle tabanın yükseltilerek, kabul edilebilir bir asgari yaşam standardının oluşturulması gerekmektedir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücrette oransal artışların sorunu çözmeye yetmediğini, bunun yerine tabanın yükseltilerek, kabul edilebilir bir asgari yaşam standardının oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Arslan, yazılı açıklamasında, toplumun ve çalışanların önemli bir kesimini ilgilendiren asgari ücret artışının, toplumun beklentilerinin ve gerçeklerinin son derece gerisinde bulunduğunu ifade etti.

Asgari ücretin 2014 yılının ilk 6 ayı için 846, ikinci 6 ayı için 891 lira olarak belirlendiğini anımsatan Arslan, bu rakamların gerçeklerle bağdaşmadığını öne sürdü.

Üretimi ve iç talebi artırmada sosyal bir enstrüman olarak kullanılması greeken asgari ücretin sınırlı düzeyde tutulmasının ekonomik akla uygun olmadığını ifade eden Arslan, "Yapılan artış bir kez daha göstermiştir ki asgari ücretteki oransal artışlar sorunu çözmeye yetmemektedir. Dolayısıyla oransal artışlar yerine öncelikle asgari yaşam standardını sağlayacak bir ücretin oluşturulması gerekmektedir. ülkemizde uygulanan asgari ücret, bu haliyle Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamakta, emek piyasası için bir standart oluşturmaktan uzak bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevcut yapısı ve işleyişi dikkate alındığında belirlenen tutarın sürpriz olmadığını savunan Arslan, komisyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş'in, etkin bir aktör olarak rol almaktan çok, "Şerh koyan, edilgen" bir rol oynadığını aktardı.

"Sürekli şerh koyan bir rol oynamak yenilmişliğin bir göstergesidir" ifadesini kullanan Arslan, şunları kaydetti:

"İşçi kesimi açısından çalışanların tamamını temsil etmekten uzak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, en kısa zamanda katılımcı, demokratik, çoğulcu ve temsilde adalet ilkesi dikkate alınarak yeniden oluşturulmalı, ILO ve AB normları ile uyumlu hale getirilmelidir. Komisyon, HAK-İŞ Konfederasyonunun katılımıyla yeniden yapılandırılarak, asgari ücretin tespitinde bağımsız karar alma yeteneğine sahip olacaktır. Komisyonun yapısının değiştirilmesinin yanı sıra asgari ücretin belirlenmesinde sadece tek bir çalışanın dikkate alınmasından vazgeçilmeli, çalışan ailesi ile birlikte ele alınmalıdır. Asgari ücret, çalışanların asgari yaşam standardını sağlamanın bir aracı olarak belirlenmelidir."

Yeni yıla girerken umutların güçlendirilmesi, toplumun motive edilmesi, büyük hedefler peşinde koşulması gerektiğine inandıklarını belirten Arslan, "Son günlerde Türkiye üzerinde kirli bir oyun oynanmak istendiğini görüyoruz. Ancak Türkiye bu sorunları aşacak kapasitededir. Yaşadıklarımız, yeni sivil ve demokratik bir anayasanın önemini bir kez daha göstermiştir" dedi.

Arslan, işsizliğin sorun olmaktan çıktığı, uluslararası normlarda örgütlenmenin gerçekleştirildiği, çalışma koşullarının iyileştiği, sosyal olarak güçlendiği, küresel ölçekte firmalara ve işgücüne sahip, güçlü, rekabetçi ve istikrarlı bir Türkiye talebiyle, yeni yılın ülkeye hayırlar getirmesini, çalışanlar açısından kazanımlarla dolu bir yıl olmasını diledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir