"Orantısız güç kullanımını durdurmak insani bir zorunluluktur"

TÜSİAD yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik orantısız güç kullanmasını kınadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), İsrail'in Orta Doğu'da orantısız güç kullanımını durdurmasının, her şeyden önce insani bir zorunluluk olduğunu bildirdi.

TÜSİAD'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik orantısız güç kullanması kınanarak, şu görüşlere yer verildi:

"İsrail'in Gazze'ye yönelik olarak şu ana kadar 500'ü aşkın kişinin ölümüne yol açan askeri harekatı, bölge barışı, istikrar ve ekonomik işbirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. İsrail'in Orta Doğu'da orantısız güç kullanımını durdurması her şeyden önce insani bir zorunluluktur. Aynı şekilde, dünyanın küresel ekonomik ölçekte yeniden yapılanma konjonktürüne girdiği ve bunun siyasal anlamda da bölgesel ve küresel işbirliklerini kaçınılmaz hale getireceği bir dönemde, bölgede kimden gelirse gelsin, her türlü şiddet eyleminin, diyalog sürecini ve bölge ülkelerinin işbirliğini engelleyici bir tutum anlamına geleceği gözden kaçırılmamalıdır."

Bu çerçevede kısa vadede askeri harekatın durdurularak, bölgede acil ateşkesin sağlanmasına yönelik uluslararası her türlü girişimin desteklenmesi ve Gazze halkının temel gereksinimlerine yönelik yardımların sağlanması gerektiği ifade edilen açıklamada, ardından, tüm bölgesel güçlerin, siyasal anlaşmazlıklarda şiddeti dışlayan bir yöntem üzerinde mutabakat sağlaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Bu bağlamda, Türkiye'nin sürdürdüğü girişimler bir temel oluşturma potansiyeline sahiptir. Bunun yanı sıra özellikle ABD'nin ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, yaşanan şiddet karşısında tavırsız kalmayıp, bu konuda daha ciddi inisiyatif alarak, diyalog ve işbirliği perspektifini desteklemeleri önem taşımaktadır" denildi.