"Otomotiv sektöründe işçi çıkarma psikolojik"

Bakan Çağlayan, Automotivist 2. İstanbul Uluslararası Otomotiv Kongresinde gazetecilerin sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektöründe işçi çıkarmalar konusunda, psikolojik etkenlerin de fazlasıyla rol aldığını söyledi.

Automotivist 2. İstanbul Uluslararası Otomotiv Kongresinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, bir gazetede, ekonomik önlemler paketinde, piyasanın canlandırılması için tüketici kredi faizlerinin bir bölümünün Hazine tarafından üstlenileceğine bir haberin yer aldığı hatırlatılarak, sorulan bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Ben de, bu haberleri sizler gibi gazetelerden okudum. Böyle bir çalışma konusunda, gazetelere nasıl yansıdığı konusunda Ekonomi Koordinasyon Kurulunda olan bir bakan olarak ben, o bilgilere sahip değilim. Arkadaşlarımız, herhalde hissettiklerini orada belirtmişler. Çalışmaların hepsi devam ediyor. Önümüzdeki hafta, alınacak olan tedbirler Sayın Başbakanımız tarafından açıklanacaktır. Hangi haber kaynağına, neye dayanarak yazmışlar bilmiyorum, ancak o tür şeyler gerçeği yansıtmıyor."

Çağlayan, otomotiv sektörünün hayatiyetinin, bankacılık sistemiyle doğrudan ilgili olduğunu vurgularken, finansman desteğinin, iç pazar ve dış pazarda sektör açısından son derece önemli olduğuna işaret etti.

Bu konuda yapılabileceklere ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getiren Çağlayan, "Önümüzdeki günlerde yapılan açıklamalarla beraber finansman noktasında nasıl bir destek yapılabileceği, ne olabileceği konusunda bilgi sahibi olacağız diye düşünüyorum" dedi.

"Ciddi daralmalar yaşannıyor"

Bakan Çağlayan, "Sektörde şu anda ne kadarlık istihdam kaybı var?" şeklindeki bir soru üzerine, sektörün ihracatının büyük bir kısmını yaptığı Avrupa pazarının şu anda en büyük daralmayı yaşayan pazar olduğunu ve ister istemez ciddi daralmalar yaşandığını kaydederek, "Sektörde işçi çıkartmalar konusunda, psikolojik etkenlerin de fazlasıyla rol aldığını özellikle ifade etmem gerekiyor" diye konuştu.

27 yıl işveren olmuş biri olarak, bir patronun, yanında çalışan bir insanı işten çıkarmasının kolay olmadığını ifade eden Çağlayan, "Sektörde şu anda ilk başta bir etkilenme görünüyor. Sektördeki yenileme zaten arkadaşlarımız tarafından ifade ediliyor. Ben ümit ediyorum ki çok daha fazla sıkıntıya girmeden, çok daha fazla istihdam kaybı yaşanmadan, üretim kaybı yaşanmadan bir şeyler elde edelim" şeklinde konuştu.

Zafer Çağlayan, iç pazardaki satışların artırılmasının, sektörün yeniden kendisini toparlaması anlamında çok önemli bir etki oluşturacağının altını çizerek, dünyada küresel oyuncu olup Türkiye'de otomotiv sektöründe yatırım yapmayı isteyen kişilerle görüştüğünü belirtti ve "Diyeceksiniz zamanı mı? Tam zamanı. Türkiye'ye yapılacak olan bir yatırımın sonunda, bu kriz bitinceye kadar yapılacak olan yatırımla beraber Türkiye'de çok yanlı, çok iyi pazar ortaya çıkacak" görüşünü dile getirdi.

Otomotiv sektöründe, pazar kaydırma, yeni pazarlar bulma konusunda verilecek olan bir takım desteklerle beraber, sektörün kısa içinde ihracatın Avrupa'dan kaynaklanan kaybının, ihracatın başka ülkelere yapılarak telafi edilebileceğini vurguladı.