"Otomotivde gidişat gayet iyi"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, vergi indiriminin ardından, 150 bin aracın önemli bir kısmının satılacağı kanaatinde olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, otomotivde vergi indiriminin ardından işletmelerdeki stoklara ilişkin, 150 bin aracın önemli bir kısmının satılacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, katıldığı bir toplantıda gazetecilerin ekonomide 4. tedbir paketine ilişkin soruları üzerine, bunun sinerji getirdiğini ve motivasyon yarattığını ifade etti.

İnsanların paralarının olduğunu, ancak "Acaba yarın bir şey olacak mı?" beklentisinin bulunduğuna işaret eden Çağlayan, "Bu beklentinin bir şekilde karşılanması gerekiyordu. Ama her ne olursa olsun şu andaki gidişat otomotiv sektörü adına son derece iyi. Beyaz eşya ve elektronikte de bu arada bir gelişme var" diye konuştu.

Çağlayan, 3 ay için yapılan bu uygulamanın gelişmelerini görmek gerektiğini vurguladı.

Çağlayan, otomotivdeki vergi indiriminin satışlara etkisinin ne olacağına ilişkin bir soruya da "İşletmelerin elinde duran 150 bin araç vardı. Bunun 90 bini otomobil, geri kalanı ticari araçlar, büyük araçlar. Benim tahminim, bir kere otomobilin ciddi bir oranda biteceği kanaatindeyim. Bana göre bir yüzde 80, yüzde 90'ı erir. Geri kalan 60 bini de ticari araçlar, büyük araçlar. Orada da ertelenmiş olan tüketimler yeniden başlar" karşılığını verdi.

Bunun için 3 ayın yeterli olup olmayacağı yönündeki soruyu da Çağlayan, "3 ay çok rahat yeter. Otomobil almak için kararınız varsa, vardır. Ama şartlara bakılır. Şu anda 3 aylık bir süre içinde bunun çok rahat bir şekilde pazarlanabileceği öngörülüyor. Bu demektir ki firmalara taze likitler, yeni para girecek. Yani elinizdeki stokun bir maliyeti var, özellikle böyle ortamlarda" şeklinde yanıtladı.

Zafer Çağlayan, burada finans sektörünün reaksiyonunun da önemli olduğuna işaret ederek, ucuz, ödenebilir krediler, düşük faizler kullanılmasının da çok önemli bir etken olacağını söyledi.

"3 ayın bitiminde eski haline dönecek"

Bakan Çağlayan, bir gazetecinin, "ÖTV'ye ilişkin kararın 3 ayın bitiminde kademeli olarak eski haline dönüşüne yönelik bir beklenti bulunduğu"na ilişkin ifadesi üzerine, buna ilişkin açıklamanın çok net olduğunu, 3 ayın bitiminin ardından eski haline döneceğinin net bir şekilde belirtildiğini söyledi.

İstihdama ilişkin sorular üzerine de Çağlayan, bakanlıkta Sektörel İzleme Değerlendirme Merkezi kurduklarını ve 224 sektörü devamlı izlediklerini ifade etti.

Çağlayan, şöyle konuştu:

"Ana başlık olarak incelemiş olduğumuz 88 sektörün yaklaşık 59'unda daralma var. Aralık itibariyle söylüyorum. Buna karşılık öyle sektörler var ki o sektörlerde istihdam artışı var. Pozitif yansıma var. Hem imalat hem hizmet sektöründe var."

Çağlayan, "İhracatçı KOBİ'lere verilecek 1 milyar dolar krediyi artırmayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine de 1 milyar dolar KOSGEB kredisini ihracatçılara 200 bin dolara kadar olmak üzere kullandırdıklarını ve bunun bir haftada bittiğini anımsattı.