"Özel sektör, dış borcunu devlete yüklemek istiyor"
Hak-İş Genel Başkanı Uslu, özel sektörün dış borcunu 'işçi çıkarma sopasıyla' Hükümete yıkmaya çalıştığını ileri sürdü
ANKARA - Özel sektörün 190 milyar dolar dış borcu olduğunu belirten Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu bunun devlete ve topluma yüklenmek istendiğini savundu. Uslu, "Özel sektör, işçi çıkarma sopasıyla Hükümeti, 190 milyar dolarlık dış borcunu üstlenmeye zorluyor" iddiasında bulundu.
Uslu, küresel krizin etkilerinin azaltılması için alınması gereken tedbirlere ilişkin hazırladıkları ikinci raporun sonuçlarını, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Krizin etkisi daha kendisini göstermeden işten çıkarmaların yoğun olarak yaşandığını ifade eden Uslu, krize karşı alınabilecek tedbirler varken "ilk ve en kolay yol" olan işçi çıkarmanın hukuki ve ahlaki olmadığını söyledi.
Batı ülkelerindeki işletmelerin, kriz karşısında tasarrufa yöneldiğini, yönetim ve yönetici giderlerini kıstığını örneklerle anlatan Uslu, "Alıştığımız 5 yıldızlı şatafattan vazgeçmeden, esnek üretim modelleri geliştirmeden, yeni pazar stratejileri oluşturmadan, yönetim ve yönetici giderlerinde kısıntıya gitmeden, sadece işçi çıkartarak kriz karşısında önlem almaya çalışmak, ahlaki ve hukuki sorun olmanın ötesinde akıl sorunudur" dedi.
Salim Uslu, özel sektörün 47 milyar doları kısa vadeli 190 milyar dolar dış borcu olduğunu belirterek, bunun devlete ve topluma yüklenmek istendiğini savundu. Uslu, "Özel sektör, işçi çıkarma sopasıyla Hükümeti, 190 milyar dolarlık dış borcunu üstlenmeye zorluyor" iddiasında bulundu.
"İşçiyi korumak sosyal sorumluluk"
Kriz fırsatçılığı yaparak, işten çıkarma girişiminde bulunan işletmelere tavsiyelerde bulunan Uslu, maliyetlerin azaltılmasını, yeni pazar stratejileri geliştirilmesini, hukuka uyulmasını, fazla çalışmanın önüne geçilmesini ve hak edilmiş ücretli izinlerin kullandırılmasını, üretim durdurma halinde maaşların yarısının ödenmesine ilişkin yasa hükmünün uygulanmasını istedi. Uslu, ekonomik kriz karşısında işletmeyi ve işçiyi korumanın sosyal sorumluluk olduğunu vurguladı.
Krize karşı alınacak tedbirlerde hükümeti de şeffaf olmaya çağıran Uslu, faizlerin düşürülmesi, yerli ara malı kullanımını artıran ihracatçılara istihdam ve ihracat desteği verilmesi, kamu finansmanını güçlendirmek amacıyla 2B arazileri konusunun revize edilerek sonuçlandırılması çağrısında bulundu.
"Kimileri sokağa çıkar, kimileri çözüm üretir"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uslu, DİSK ve KESK'in bugünkü eylemine katılmama gerekçelerini, "Kimse bizden katılmamızı istemedi. Biz de şartlardan görev çıkarmayız" diye açıkladı. Bunun bir anlayış ve tercih meselesi olduğunu ifade eden Uslu, "Demokratik ülkelerde kimileri sokağa çıkar slogan atar, kimileri de oturur çözüm üretir. Herkesin avaz avaz bağırdığı bir yerde, makul düşünceleri ortaya koyan bir çevrenin de olması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
Uslu, demokratik ülkelerde bütün bunların birlikte yapılmasında yarar olduğunu, herkesin kendi tercihi ve gücü doğrultusunda tepki ve önerilerini ortaya koyması gerektiğini söyledi.
Bir başka soru üzerine Uslu, İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullandırılması konusunda sosyal taraf olarak kendilerine somut bir teklif gelmediğini kaydetti.
Uslu, "İşsizlik Sigortası Fonu'nun, yağmalanacak kamu bankası gibi düşünülerek, özel sektörün istifadesine açılmasına asla sıcak bakmayız, izin de vermeyiz" dedi.