"Paket bütün halinde açıklanmalı"

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, IMF ile anlaşma konusunda daha da gecikilmemesi gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL -TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, krize yönelik alınan önlemlerin parça parça olmak yerine bir bütün içinde ortaya konmasının piyasaları daha da rahatlatacağını söyledi.

Kriz karşısında spekülasyon yapılmaması gerektiğini söyleyen Yalçındağ, güven unsurunun önemine vurgu yaptı.

Gazetecilere yaptığı değerlendirmede krize yönelik alınan önlemlerin parça parça olmak yerine bir bütün içinde ortaya konmasının piyasaları daha da rahatlatacağını dile getiren Yalçındağ, iç tüketimin canlı tutulmasının şart olduğunu vurguladı. IMF ile anlaşma konusunda daha da gecikilmemesi gerektiğini kaydeden Yalçındağ, KDV'nin de indirilmesi fikrine katıldığını aktardı.

Yalçındağ, 6. e-TR Ödülleri ve Kongresinde verilen arada gazetecilerin soruları yanıtladı.

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, bir gazetecinin "hükümet ekonomik tedbirleri açıklamakta gecikti mi?" şeklindeki sorusu üzerine, "Gecikildi. Çok daha önce yapılabilirdi. Daha fazla gecikmeden bir an önce yapılmalı" yanıtını verdi.

Yalçındağ, konuşulan ve üzerinde mutabakata varılan önlemlerin parça parça değil bir bütün halinde yürürlüğe konulması gerektiğini kaydederek, o zaman etkisinin çok daha fazla olacağını söyledi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, ekonomik tedbirler bütün halinde yürürlüğe konulduğu takdirde piyasalarda biraz daha güven oluşacağını kaydetti.

Bir gazetecinin Moodys'in "Türkiye'nin IMF ile bir anlaşma yapmaması durumunda resesyona gireceği"ni açıkladığını hatırlatması üzerine de Yalçındağ, spekülatif değerlendirmeler yapılmaması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

İki önemli unsur

Yalçındağ, krizde likidite ve güven olmak üzere iki önemli unsur bulunduğuna dikkat çekti. Tüm dünyada zora giren likidite konusunda bazı önlemler alınması gerektiğini uzun süredir söylediklerini hatırlatan Yalçındağ, şöyle devam etti:

"Şimdi galiba hükümet bu konuda bir girişim, hazırlık içinde. Bu da sevindirici. IMF ile bir köprü kredi sağlayarak anlaşma yapmak da onlardan biriydi. Dolayısıyla bu kadar likidite daralmış iken IMF ile yapılacak anlaşmanın Türkiye için büyük faydası var."

TÜSİAD Başkanı, mevduat güvencesiyle ilgili olarak da orada bazı endişelerin bulunduğunu kaydederek, "Bankalar arası faiz yarışı gibi ama onu belli kurumlar, BDDK ve saire düzenleyebilir. Reeskont kredilerini söylüyoruz. Merkez Bankası uzun süredir yapılmayan ama yeniden gündeme getirilebilecek reeskont kredilerinde sanıyorum bu konuda bir açılım var. Bankaların, Merkez Bankasında özellikle döviz kredilerinde ayırdığı karşılıkların düşürülmesi yine finans piyasalarını canlandırıp likidite akışkanlığını sağlayacak bir şey. Orada da bir adım atılıyor."

Paketin içeriği

Yalçındağ, bütün bunların bir paket içinde yer almasının piyasadaki likiditeyi biraz daha rahatlatıcı önlemler olacağını belirterek, finans sektörünün daha fazla rahatlayacağını ve reel sektöre kredi alışverişinin de daha rahat seyredeceğini söyledi.

Reel sektörde firmaların likit sıkışıklığından battıklarını kaydeden Yalçındağ, bunu önlemek için de bazı ufak tefek tedbirlerin alınabileceğini ifade etti. Yalçındağ, vergilerin belli bir süreye yayılması gibi bir önlemin de bunun içinde yer alabileceğini kaydetti.

Güven unsuruna da dikkat çeken Yalçındağ, üreticinin, tüketicinin, finans kesiminin ve ekonomi yönetiminin hep beraber aynı gemide olduğunu bilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Ne olursa olsun güvenimizi kaybetmememiz lazım" diyen Yalçındağ, ekonomi yönetimine önemli görevler düştüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

"Aramızda çok büyük fikir ayrılıkları yok. Aynı şeyleri söylüyoruz ama konuşulan ve üzerinde mutabakata varılmış önlemler parça parça değil bir bütün halinde yürürlüğe konulmalı. O zaman etkisi çok daha fazla olacak. Bu yapıldığı takdirde piyasalarda biraz daha güven oluşacak."

Yalçındağ, tüketicilerin harcamasının çok önemli olduğuna işaret ederken, iç tüketimin canlı tutulmasının da çok önemli olduğunu kaydetti.

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, "Realist olmamız lazım. Pembe tablolar çizmemeliyiz" dedi.

KDV indirimi

Arzuhan Doğan Yalçındağ, "KDV indirimi konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruyu da "Çok faydalı olur. Kesinlikle tüketimi artırıcı etkisi olur" diye yanıtladı.

"Tedbirlerde gecikildi mi?" şeklindeki bir başka soruya da Yalçındağ, "Gecikildi, çok daha önce yapılabilirdi. Daha fazla gecikmeden bir an önce yapılmalı" yanıtını verdi.

Yalçındağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tahminimiz odur ki şu an itibariyle kriz tepe noktasına ulaşmış ve inişe geçmiş durumdadır" şeklindeki değerlendirmesini nasıl bulduğunun sorulması üzerine de "Krizin tepe noktasına eriştiği bir temenni ise bütün kalbimle katılıyorum. İnşallah, umut ediyorum tepe noktasını bulmuştur. Ama bir öngörü ve görüş ise katılmakta tereddüt ederim. Çok iddialı" dedi.