"Sanayici için BDDK kararları sevindirici"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayicilerin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı son kararları sevinçle karşıladığını belirtti.

BDDK kararlarına ilişkin açıklama yapan Erdal Bahçıvan, uzun süreden beri bankalarla kredi ilişkilerinde sorun yaşayan, toplam finansman kaynaklarından aldıkları payın azalmasının üretimin üzerindeki olumsuzluklara dikkati çekerek, alınan kararları sanayici ve KOBİ'lerin büyük ihtiyaç duydukları finansman kaynaklarına ulaşmaları açısından umut ışığı olarak gördüklerini ifade etti.

BDDK'nın sermaye yeterliliği, karşılık ve kredi mevzuatına ilişkin değişiklikler konusunda atmış olduğu adımların, tüketimi değil yatırımı ve istihdamı artırıcı kredilere pozitif ayırımcılık getirmesi anlamında çok önemli olduğunu vurgulayan Bahçıvan, genel karşılık oranlarının ihracat kredilerinde yüzde 1'den 0'a, KOBİ kredilerinde ise yüzde 1'den 0,5'e indirildiğini hatırlattı.

İndirimlerin, ihracatçı ve KOBİ niteliğindeki kuruluşların kredi imkanlarını artıracağını dile getiren Bahçıvan, bu durumun sanayi sektörünün finansman sıkıntısının hafifletilmesine katkı sağlayacağına işaret etti.

Bahçıvan, bu uygulamaların özellikle tüketime değil üretime dayalı büyümeye geçiş anlamında atılmış önemli adımlar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Toplam finansman kaynakları içinde sanayi ve KOBİ'lere aktarılan paylarda, sanayiciler açısından olumsuz bir dengenin olduğu uzun zamandan beri üzerinde durduğumuz bir konuydu. BDDK'nın almış olduğu son kararlar, konunun sanayi ve KOBİ'ler lehine iyileştirileceğine yönelik bir umut ışığıdır. Bunun yanında Eximbank'ın reeskont kredi miktarlarının bu yıl itibarı ile artırılması da ihracatçı sanayiciler açısından ayrıca olumlu değerlendirilmesi gereken bir konudur. Biz sanayiciler olarak uzun süreden beridir, bankacılık sektöründe sanayi kuruluşlarına yönelik uzun vadeli yatırımları destekleyen, proje bazlı kredi uygulamalarının mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Bu nedenle BDDK'nın bu kararları, geleceğe ilişkin umutlu olmamızı sağlıyor. Finans kaynakları açısından, sanayici ve KOBİ'leri yatırım yapma noktasında şevke getirici bu kararların altının biraz daha dolması, yatırım ikliminin daha da yeşermesi ve üretim kaynaklı büyümenin önünün açılması açısından önemlidir."