"Şeker fabrikaları masaya yatırılıp radikal kararlar alınmalı"

TÜRKŞEKER Genel Müdürü Aksu, 25 fabrikadan 13'ünü kapatarak daha karlı çalışacaklarını, siyasilerden destek beklediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) Genel Müdürü Azmi Aksu, verimli olmamasına karşın sosyal gerekçelerle bazı fabrikalarda üretim yapmak durumunda kaldıklarını belirterek, "Şeker fabrikaları masaya yatırılıp radikal kararlar alınmalı. 25 fabrikadan 13'ünü kapatsak, 12'si ile daha düşük maliyetle, daha karlı çalışırız. Yeter ki siyasiler arkamızda dursun. Biz de zor durumdayız" dedi.

TBMM KİT Komisyonu'nda, TÜRKŞEKER'in 2007 yılı hesapları görüşülürken, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve TÜRKŞEKER'in, maliyetinin altında fiyatla imalatçı ihracatçılara şeker satması nedeniyle zarar etmesi tartışıldı.

AB'nin 2006'da yürürlüğe giren 4 yıllık reform sürecinde rekabetçi bir sektör haline getirmek için şekerde radikal kararlar alarak, üretimi ve iç fiyatları düşürdüğünü, ihracatçı konumdan ithalatçı hale geldiğini anlatan Aksu, "AB'nin net ithalatçı pozisyonuna gelmesi ülkemiz açısından oldukça önemlidir. Rekabetçi olmayan bir yapının sektörde sürdürülebilirliği mümkün görünmemektedir. TÜRKŞEKER'in bugüne kadar üstlendiği sosyal sorumluluğu, dünya ve Türkiye'de yaşanan rekabet ortamında artık sürdürmesi mümkün değildir. Bu durum sektörde özelleştirmeyi zorunlu kılmaktadır" dedi.

Halen, TÜRKŞEKER'in 25 fabrikasından bir çoğunda verimli üretim yapılmadığını, ancak sosyal amaçlar nedeniyle bu fabrikalarda üretimin devam ettiğini anlatan Aksu, şöyle devam etti:

"Bizim, yılda 3 bin 800 ton şeker üreten fabrikamız var. Bir tarafta Kars fabrikasında yılda sadece 3 bin 800 ton şeker üretiyoruz. Ama yıl boyu işçi çalıştırıyoruz. Ilgın, Ereğli fabrikalarında ise 150 bin ton üretim yapılıyor. Bu sektörde artık acil önlemler, radikal kararlar alınması lazım. Bizim 25 fabrikamızdan 13'ünü kapatsak, 12'sinde daha verimli, daha az maliyetle aynı şekeri üretiriz. Yeter ki siyasi irade bu konuda kararlı olsun ve arkamızda dursun. Biz de zor durumdayız. Ama arkamızda siyasi irade olması lazım. 12 fabrika ile çalışıp daha fazla kar edebiliriz.

TÜRKŞEKER'in masaya yatırılıp, üretim yapılacak fabrikaların ve pancar üretimine devam edilecek alanların belirlenmesi lazım. Verimi yüksek, maliyeti düşük fabrikalarla üretime devam edilebilir. İçindeki şeker oranı çok düşük olan pancar alanlarında artık üretim yapılmamalı. Almanya'da reform kapsamında 83 olan fabrika sayısı 10'a indi. Şekerin ton fiyatı da 630 eurodan 420 euroya düştü. Radikal kararlar alarak biz de şekerin fiyatını yüzde 40-50 düşürebiliriz."

Azmi Aksu, TÜRKŞEKER'in ortalama şeker üretim maliyetinin 1,63 lira, satış fiyatının ise KDV hariç 1,73 lira olduğunu belirtti.