"Sektörden farklı bir yerdeyiz çünkü cesur adımlar attık"

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, kimsenin yapamadıklarını yaptıklarını belirterek, "Sektörden farklı bir yerdeyiz çünkü cesur adımlar attık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-013.png

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, şirket olarak sektörden farklı bir yerde olduklarını söyledi. “Çok cesur adımlar attık” diyen Gülen, “Kimsenin yapamadıklarını yaptık. 1 lira eksik karşılığımız yok ve sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 117. Maliyetlerimizi net görüyoruz ve kendi yapımıza göre stratejimizi belirliyoruz. En çok konuşulan ve gündemden düşmeyen trafik sigortasında fiyatımız bu diyoruz, çünkü bunun altına çekersek zarar ederiz” şeklinde konuştu. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sektöre yönelik öngörülerini ve Aksigorta’nın hedefl erini DÜNYA ile paylaştı.

Aksigorta’nın geçen yıl 1.6 milyar TL prim üretimi ve yüzde 5,95 pazar payı ile sektörde 5. sırada yer aldığının altını çizen Gülen, “55 yılımızı geride bıraktık. İki bini aşkın acentemiz, 654 çalışanımız 16 bölge müdürlüğümüz, 990 Akbank şubesi, 69 broker ve 3 bin 600 anlaşmalı kurumla geniş bir aileyiz” dedi. 

Aksigorta’nın hedefl erini sorduğumuz Uğur Gülen, “Her zaman yüzde 20-25 sermaye getirisi elde etmek ana hedefimiz. Aksigorta için hedeflerimizi trafik ve trafik dışı şeklinde kategorilendirirsek, trafik dışında sektörden daha hızlı büyüyerek pazar payı kazanmayı hedefl iyoruz. Trafikte ise doğru fiyat seviyelerini gördüğümüz takdirde rekabet içinde yer alacağız. İki yıldır yavaşlamanın olduğu banka kanalında ise ivmelenme, sağlık branşında ise Acıbadem Sigorta ile gerçekleştirdiğimiz yeni iş modelimizle birlikte hızlı büyüme hedefindeyiz” şeklinde konuştu. Aksigorta olarak bu yıl trafik sigortası hariç yüzde 8.5-9 gibi bir büyüme hedefl eri olduğunu söyleyen Uğur Gülen, “Esasında pazar payına bakan bir yapımız yok. Bizim hedefimiz sigortacılık kârlılığı elde etmek. Hedefimiz yüksek kâr marjlı alanlarda pazar payımızı artırmak” dedi. 

1 lira eksik karşılığımız yok 

Aksigorta’yı sektörden ayrı tutmak gerektiğini söyleyen Uğur Gülen sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendimizi sektöre göre çok farklı bir yerde görüyoruz. Çok cesur adımlar attık. Kimsenin yapamadıklarını yaptık. 1 lira eksik karşılığımız yok ve sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 117. Maliyetlerimizi net görüyoruz ve kendi yapımıza göre stratejimizi belirliyoruz. Trafik sigortasında fiyatımız bu diyoruz, çünkü bunun altına çekersek zarar ederiz. Şu anda trafikte pazar payımız yüzde 1. Kendi portföyümüzdeki payımız da yüzde 5. Böyle olmasını istemem, ama normal pazar payımın seviyesine çekemiyorum. Bu yüzden daha yaratıcı ürünler çıkarmaya çalışıyoruz, bunlara odaklanıyoruz.” 

Ortaklarımız fırsatları değerlendirir 

İki güçlü ortaklı şirket olduklarını söz konusu ortakların iştahına yönelik görüşlerini paylaşan Uğur Gülen şunları söyledi: “Yabancı ve yerli ortağımız satın alma konusunda, imkân olduğunda fırsatlara tepkisiz kalmazlar. Son yıllarda ortaya çıkan fırsatları değerlendirdik, kısmet olmadı, ama niyet var. Fakat trafik sigortasındaki belirsizlik endişe yaratıyor. Öncelikle birtakım sorunların çözülmesi lazım. Şirketler olarak biz kâr etmek durumundayız. Makul bir kazanç sağlamak zorundayız. Bu da nedir; 20 puanlık bir getiri makuldür. Bizim görevimiz de bunu sağlamak.” 
Regülasyonların sık yapılmasını nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Uğur Gülen, regülatörün bilançolar doğru mu, sermaye yeterli mi diye bakması gerektiğinin altını çizerek, “Biz bir söz veriyoruz ve regülatör gelecekte gerçekleşecek bir hasarda bu sözün yerine getirilip getirelemeyeceğini düzenlemeli. Müşteriler ve diğer paydaşlar mağdur olmamalı. Ama hangi şirket nerede büyür, ne kadar pazar payına sahip olur, fiyatlamasını nasıl yapar ve hangi ürün gruplarına gider; buralara karışmamalı” dedi. 

Torba Yasa’da sektörü ilgilendiren maddeleri değerlendirmesini istediğimiz Uğur Gülen, kusurlu sürücülerle ilgili ve tazminatların hesaplanması ile ilgili iki değişikliğin gündemde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Regülatörün yaptığı en iyi şeyler bence bu ve TSB de buna büyük destek veriyor. Bence bu değişiklikler sektörün maliyetlerini azaltır ve belirgin hale getirir. Bugün fiyatların yukarı çıkmasındaki etkenlerden biri de belirsizlik. Sonuç ne kadar belirsizse o kadar marj koyuyorsunuz yaptığınız işe. Bugün maliyet belirgin hale gelir, bedeni hasarlarda ödenecek tazminatlar önceden hesaplanmış hale gelirse, maliyetler aşağı düşer ve fiyat seviyesi de stabil hale gelir.”

Para kazanmak istiyoruz

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen’e göre sektörün en önemli sorunu para kazanamaması. Gülen, bunu başarabilmek için sektörün kendi haline bırakılması gerektiğine dikkat çekti. Uğur Gülen, her şirketin farklı stratejilerle rekabet edebileceğini belirterek “ Ne istiyoruz dersek? Para kazanmak istiyoruz ve bunu da kendi halimize bırakılırsak becerebileceğimizi düşünüyorum. Tüm şirketler aklı başında kişiler tarafından yönetiliyor. Kendi halimize bırakılırsak doğru yolu buluruz. Para kazanıp ortaklarımıza makul getiri sağlayabiliriz” dedi. Gülen, yasa koyucunun sadece şirketlerin uyacağı kuralları belirlemesini, ancak piyasa koşullarına karışmaması gerektiğini söyledi. Trafik sigortalarında fiyatı pazarın belirleyeceğini ifade eden Gülen, sigorta şirketlerinin trafik kazalarını azaltmak için çaba göstermeleri gerektiğini dile getirdi.

Trafikte fiyatlar normal seviyelere geldi

Gündemden düşmeyen trafik sigortalarında yaşanan prim artışlarının nerede duracağını konusunda öngörülerini paylaşan Uğur Gülen, bugünkü fiyatların normal olup olmadığını pazarın söylemesi gerektiğinin altını çizerek, “Yeter ki müdahale edilmesin. Benim fikrim fiyatların normal seviyeye geldiği yönünde. Bir bant içinde yukarı gidebilir belki, ama düşer mi dersek bu şirket politikasıdır. İsteyen düşürebilir. Regülatörün de düşürenlere zarar edebilirsin ama bu zararı karşılayacak sermayeyi kenara koy demesini isterim. Tabi şu anda fiyatlar arttığı için şikâyet var, ama teker dönecek, sabretmek lazım. 6 ay sonra bunlar unutulacak. Geçen yıl 300 lira olan bugün 800 lira olunca insanlar etkileniyor. Ama seneye 850 lira olduğunda enfl asyon oranında arttığını görüp şikâyet etmeyecekler. Biraz sabır lazım. Biz bir dönüm noktasından geçiyoruz ve bu biraz sancılı oluyor gibi” diye konuştu.

Uğur Gülen'den

➢ 30 milyon poliçe var ve bunun regüle edilmesi elbette gerekli, ama bu regülasyonun sınırları, serbestliği engellememeli. Bugün geldiğimiz noktada regülasyonlar serbestliği bir miktar engelliyor. 

➢ İki yeni düzenleme planlanıyor. Biri fiyat belirlenmesiyle ilgili, biri de zorunlu sigortalarda toplam pazar payın ne kadar olsun şeklinde. Biz bu tip müdahalelere karşıyız. Fiyat, riske karşı şirketin belirlediği unsurdur ve serbest olmalı. 

➢ Sigorta sektörünün toplam sermayesi 5.7 milyar lira. Sadece trafikte görünen zarar şu an 2.5 milyar lira. Kayıtlara girmeyen 3-4 milyar lira daha var. Sektörün sermayesi erimiş durumda. 

➢ Müşteri yeni bir deneyim yaşıyor. Bizim de demek ki bu dijital deneyimin içinde olmamız gerekiyor. Bu gerçekliğin içinde olmalıyız bu nedenle de her gün Aksigorta’da dijitalle ilgili bir mısır patlağı oluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir