"Selanik, Ege'nin Avrupa'ya çıkış kapısı olabilir"

İZTO Başkanı Demirtaş, "İzmir-Selanik feribot seferlerinin başlamasıyla Avrupa'ya, İtalya'nın Trieste limanı ile olan bağlantımız Selanik üzerinden olabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'yi ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde gündeme gelen, İzmir ve Selanik arasına feribot seferleri konulması planına ilişkin, "Selanik, Ege'nin Avrupa'ya çıkış kapısı olabilir. Seferlerin başlamasıyla Avrupa'ya İtalya'nın Trieste limanı ile olan bağlantımız Selanik üzerinden olabilir" dedi. 

Ege'nin iki yakasındaki kentler arasına feribot seferleri yapılması fikrini daha önce kamuoyu ile paylaşan İZTO Başkanı Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce iki kent arasında ekonomik nedenlerle başlatılamayan seferlerin, Davutoğlu-Çipras görüşmesinde gündeme gelmesinin kendilerini umutlandırdığını belirtti. 

Demirtaş, Kuzey Ege'nin dünyanın en güzel coğrafyalarından biri olduğunu, bu coğrafyada dikkati çeken kentler arasında İzmir ve Selanik'in başı çektiğini dile getirerek, "Bu iki şehir tarihte birlik beraberlik içindeydi. Teknolojinin, taşıma olanaklarının gelişmesi, havayolunun öncelikli bir ulaşım imkanı olarak tercih edilmesi ve iki şehir arasında deniz bağlantısının olmaması ilişkileri zayıflattı" dedi.  

İzmir ve Selanik arasında havayolu seferlerinin başladığını ancak bunun yeterli olmadığına dikkati çeken Demirtaş, "İki kent arasında gemiyle hem araç hem tır hem de yolcu taşıyacak olan bir armatöre ihtiyaç var. Bugüne kadar çok girişimler oldu. Sayın Başbakan Davutoğlu'nun da Selanik'te, Selanik Belediye Başkanı ile görüşmesinde yine bu konu gündeme gelmişti" diye konuştu.  

Demirtaş, şunları kaydetti:  

"Sonuç olarak Çipras'ın da bu konuda olumlu düşünmesi ve sayın Başkanımızla bu konuyu görüşmesi denizden de bağlantıyı kısa sürede yapabileceğimiz imajını veriyor ki bundan dolayı mutluyuz. Biz Ege'nin iki yakasını içindeki potansiyellerle beraber dantel gibi örmek zorundayız. Ekonomik nedenlerle bu daha önce gerçekleşmedi, bu güzergaha gemi koyacak bir armatör bulunamadı. Çok defa geldiler gittiler hatta gemi geldi, izinler alındı, geminin yanaşacağı yerler bile hazırlandı. Şu anda seferler başlasa gemiler gelip yanaşabilir." 

"Selanik, Ege'nin Avrupa'ya çıkış kapısı olabilir" 

Ekrem Demirtaş, İzmir-Selanik hattının Türkiye açısında çok önemli bir güzergah olduğunu belirterek, şöyle devam etti:  

"Selanik, Ege'nin Avrupa'ya çıkış kapısı olabilir. Seferlerin başlamasıyla Avrupa'ya İtalya'nın Trieste limanı ile olan bağlantımız Selanik üzerinden olabilir. Selanik'ten tren bağlantısı da karayolu bağlantısı da var. Dolayısıyla Ege'nin ürünlerinin Avrupa'ya gönderilmesi için önemli bir bağlantıdır. Bunun ötesinde Selanik, Batı Trakya'nın giriş kapısıdır. Ayrıca Batı Trakya çok sayıda soydaşımızın olduğu, İzmirli hemşehrilerimizin yakınlarının, atalarının olduğu diyardır. Turizm açısından da o bölgede doğan büyüyen, yaşayan ya da o bölgeden göçmüş insanların kolay ulaşımını sağlayacak bir yoldur." 

"Vize konusunda çalışma başlatıldı" 

Demirtaş, Selanik-İzmir arasındaki feribot seferlerinde Yunanistan'ın vize uygulamasının herhangi bir engel oluşturmayacağını ve Yunan adalarında geçerli olan "kapıda vize" uygulamasının Selanik için de başlatılacağını dile getirerek, "Vize konusu artık çok büyük bir problem değil. Yunan konsolosluğu kolay bir şekilde vize veriyor. Son gittiğimizde bu konuyu görüştük, şu an yazıları yazılıyor. Adalarda gümrük kapılarında verilen vizelerin Selanik'te de verilmesi için çalışma başlatıldı" ifadelerini kullandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir